Zauia House

Zauia House

Architect
Mário Martins Atelier
Location
Vale da Lama, Portugal
Project Year
2014
Category
Private Houses
Stories By
Mário Martins Atelier

GROHE
Fernando Guerra [FG+SG]

Zauia House

Mário Martins Atelier as Architects

Zauia House is situated on a hill overlooking Vale da Lama, in the Lagos area of the Algarve – Portugal. It is built on a large property, facing east, with an amazing view of the Alvor Estuary and Lagos Bay.


Paradoxically, the design of the house was inspired by the restrictions and limitations imposed on its construction. It is intended to be an architectural object of great simplicity and lightness: balanced, precise and remarkably modern. The house is purely a white, horizontal structure. Its transparency comes from the long, continuous glassed area, protected from the effects of the sun, which has a spacious, stunningly shaded, south-facing patio.


The house seems to rise out of the ground and nestle in the landscape. However, due to the sloping nature of its physical support, it appears to be unattached and emerges on graceful pillars, reducing the effect of the natural vegetation growing under it. This vegetation will also come to grow naturally over part of the roof. The house is therefore like a shelter where we feel protected and from where we can enjoy the panoramic views over the valley, Alvor Estuary and the indented coastline of Lagos Bay.


The house is on one floor and has four bedrooms with ensuite bathrooms, toilet, kitchen with support areas, office and living room opening on to a spacious veranda/partly-covered patio, which is part of the front terrace adjoining all rooms. Covered by the natural ground, there is a technical support area and a covered outdoor area for parking, next to a small service patio. The pool, rectangular and elegant, is the continuation of a water mirror which "pours" out of the supporting wall made of exposed concrete. It has a central platform, also in concrete, as an element to separate it which is used as a deck/sitting area. The wide edge of the pool highlights the presence of water in both in the constructed and natural environments, where the water of the bay blends into the horizon. And for us, in the house, it seems that we reign over the horizon. Pure illusion. It is only the inspiration of architecture that still makes us dream. Fortunately.

Zauia House

GROHE as Manufacturers

 The Zauia House is all about balance. Its long, low, horizontal shape appears to glide across the sea-facing plot, lifting above the vegetation on pillars as the land falls away. A green roof anchors the house to the hillside at one end. The architect, Mário Martins, was moved to respond to a difficult building plot with simplicity and clarity. On only one floor, and with four bedrooms, the building is connected at every point to the expansive south-facing veranda. The canopy above protects sunbathers around the pool, and the clever design culminates in a shaded area that looks out over the Alvor Estuary and coastline of Lagos Bay via a perfect picture-frame device. Connecting the house to the sea around it, a ‘water mirror’ is formed by a cascade of water falling from a wall of exposed concrete. It slides from there into to the swimming pool, which also stretches away with clean, elongated lines towards the horizon.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersGROHE
ManufacturersRoca
IVY| Garden Chair, Holly| SunbedEMU Group S.p.A.
Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
by Roca
IVY| Garden Chair, Holly| Sunbed
Tree House in Burien
next project

Tree House in Burien

Private Houses
Burien, WA, USA - Build completed in 2017
View Project