Stratford Pavilion by ACME features an ultra-lightweight and sustainable timber construction concept

Stratford Pavilion by ACME features an ultra-lightweight and sustainable timber construction concept

30 nov. 2021 Noticias

Situated at the gateway to Queen Elizabeth Olympic Park in Stratford, this new timber-framed pavilion is set to become a new landmark and meeting place for east London. The mixed-use neighbourhood that surrounds is increasingly becoming home to a cluster of world-leading universities, arts and cultural intuitions alongside an array of commercial, technology, manufacturing, and retail businesses.  

 Hufton + Crow

Designed by ACME architects, the pavilion is conceived as a ‘vertical piazza.’  The stepped levels on all sides take the form of stairs, balconies, and amphitheatres that encourage exploration and provide a range of spaces for sitting and looking outward.  Amenities include a visitor’s centre for the Park, as well as Haugen – a delicatessen and brasserie inspired by Alpine dining and with interiors by creative studio Afroditi. 

 Hufton + Crow

ositioned on top of a DLR tunnel with limited weight and foundation allowances, the use of timber means the pavilion is extremely lightweight. As such, only shallow concrete foundations were necessary for the three-level structure. Alongside this, parametrically controlled timber fins have been situated on the underside of projecting slabs to create a continuous soffit that guides visitors to the roof where native wildflower planting and green terraced spaces enhance the site’s biodiversity.  

 Hufton + Crow

Overall, the Pavilion has achieved an ‘Outstanding’ BREEAM score of 92%, placing it in the top 1% of all newly constructed commercial buildings in London and in line with commitments to United Nation’s Mission Zero initiative, working towards being net-zero carbon by 2025 and absolute zero by 2040.  

 Hufton + Crow
Contenido Relacionado
Latest News
Featured Products
Featured Projects