Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

14 may. 2022 Noticias

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing holiday home offered phenomenal views and as an extra asset, a beautiful weeping willow. The home’s subsequent renovation and extension, undertaken by Objekt Architecten, further provides an ecological house where residents can live and work in a beautiful, green setting.

Bert Vereecke

Throughout the project, the existing structure which dates back to 1904, was maintained as much as possible. A traditional Flemish rear extension was replaced by a new volume clad with black tiles, applied to both the façade and the roof.  On the outside, the windows were given an aluminum finish in a deep black colour to match while on the inside, windows are given a wooden finish, which in turn matches the clay plaster. The exterior joinery, installed by Mondian from Zonhove, is made in Austria.

Bert Vereecke

The new extension incorporates four bedrooms, a studio for the owner who is a professional ceramist, and an open plan kitchen that connects to the garden. 

Bert Vereecke

A healthy indoor environment with the use of ecological materials was an important requirement for the clients. From the many bio-ecological material possibilities investigated, the clients selected hemp-lime as insulation material in the walls and cellulose flakes as roof insulation. Inside, walls are finished with loam plaster and, in the bathroom areas, a water-repellent lime plaster called tadelakt, was selected. 

Bert Vereecke

In terms of energy efficiency, the home was upgraded to include triple glazing, a heat pump with a borehole heat exchanger, and a type D ventilation system with heat recovery to ensure maximum climate efficiency. 

Bert Vereecke

The landscape strategy further takes an ecological approach with parking spaces, for example, finished with a gravel lawn and a bee-friendly front garden along with a site that will be kept natural and evolve together with the family.

Contenido Relacionado
Latest News
Featured Products
Featured Projects