Broadway Youth Center

Broadway Youth Center

Arquitecto
Wheeler Kearns Architects
Ubicación
Chicago, IL, USA | View Map
Año Del Proyecto
2021
Categoría
Centros Comunitarios

Centros de Bienestar
Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers

Broadway Youth Center

Wheeler Kearns Architects como Arquitectos

The new facility for Howard Brown Health’s Broadway Youth Center (BYC) provides a home for Chicago’s young LGBTQ+ community to access comprehensive social and medical services in spaces that are liberating and dignified.

photo_credit Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers
Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers

The BYC had outgrown its previous home, a small single-story storefront on Chicago’s North Side. The new five-story structure quadruples the organization’s physical footprint, allows BYC to expand and enhance their social service programs, and provides increased health and wellness capacity in

photo_credit Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers
Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers

the clinic. As Howard Brown’s first new building of their own, it was important for the project to weave the unique values and identities of Howard Brown as well as the communities it serves into the fabric of the building.

photo_credit Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers
Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers

At the outermost layer, the building celebrates unique voices coming together in the spirit of community. The façade is composed of a patchwork of large masonry panels with varying shades of brick color and coursing that wrap around and knit the building together like a quilt. The timeless use of masonry, used in an innovative and distinct way, expresses BYC’s identity while also connecting to the existing neighborhood fabric.

photo_credit Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers
Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers

Located on the hip of an elevated train track and near a busy intersection, the site is visible and accessible, and allows the Center to announce itself on its own terms. Projection artwork is integrated into the large windows on the uppermost floors to serve as a live billboard of BYC’s mission and values to passersby commuting on the Red Line train.

photo_credit Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers
Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers

Inside, the new facility acknowledges that each person who enters is on a unique journey and supports them with an environment where they can experience joy, love, and acceptance. Spaces are designed to be warm, welcoming, and safe for young people to express themselves. Upon entry, visitors are immediately greeted by smiling faces to help them navigate to their destination – whether that is the café, clinic services, pharmacy, classrooms, or daily drop-in center on the top levels. Accent colors and murals on each floor--coupled with warm maple wood doors and millwork, tall ceilings, and comfortable furnishings--bring the artistic, youthful, and energetic spirit of the community into peaceful and therapeutic spaces.

photo_credit Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers
Kendall McCaugherty © Hall+Merrick Photographers

BYC’s new home is a resource for acceptance, affirmation, and empowerment. The building celebrates the diversity of our community with a building that is flexible, welcoming, and vibrant: one that speaks with one voice in many languages.

 

Team:
Construction Manager: Bulley & Andrews
Structural Engineer: Forefront Engineers
Landscape Architect: site design group
MEP/FP/Engineer: dbHMS
Civil Engineer: Terra Engineering
Acoustic Consultant: Kirkegaard
Healthcare Consultant: Anderson Mikos Architects
Kitchen Consultant: Edge Associates
Owner’s Rep: RLE Partners

Featured Projects
Latest Products
News