Cultural Centre: m.a.x. Museo and Spazio Officina

Cultural Centre: m.a.x. Museo and Spazio Officina

Arquitecto
Durisch + Nolli Architetti
Ubicación
Via Dante Alighieri 6, Chiasso, Switzerland | View Map
Año Del Proyecto
2005
Categoría
Centros Culturales

Exposiciones

Museos
Gian Paolo Minelli

Cultural Centre

Durisch + Nolli Architetti como Arquitectos

The MaxMuseo originated from the desire to dedicate a museum for visual and applied arts to the graphic designer Max Huber. On request, the city of Chiasso provided the architect with a garage site that had stood empty for years as a location for the new museum. This industrial wasteland, an area of noman’s land in the urban ensemble between the theatre and school district, was the subject of an overall plan: the vision of a new location was created. The museum became a catalyst for a new cultural district of nationwide importance. The MaxMuseo is a simple building that is substantially characterised by corresponding structure and space. All the installations have been integrated into the structure. Various translucent layers surround the museum, complementary to the structure. The plinth creates a platform outside the building volume, connecting the museum to the public exterior areas. The existing garage was converted with a minimum of expenditure: the result was Spazio Officina, a new multipurpose hall with 800 m2 of utilisable space. The synergy between the museum, multipurpose hall, theatre and outside spaces, as well as that between the public and private investors, comprises the essence of the new location. A fundamentally urbanistic, architectural, functional and cost-effective synergy. 

Featured Projects
Latest Products
News