DORMAN HOUSE

DORMAN HOUSE

Arquitecto
Austin Maynard Architects
Ubicación
Lorne, Australia
Año Del Proyecto
2015
Categoría
Casas Privadas
Peter Bennetts Studio
Hoja De Especificaciones Del Producto

ElementoMarcaProduct Name
ManufactureFocus
FabricantesAdbri Masonry
FabricantesBosch
manufacturerCeramica Catalano
manufacturer Miele & Cie. KG
manufacturerVintec

Hoja De Especificaciones Del Producto
Manufacture
Fabricantes
Fabricantes
por Bosch
manufacturer
manufacturer
manufacturer
por Vintec

DORMAN HOUSE

Austin Maynard Architects como Arquitectos

There are too many beautiful old shacks being demolished, and Austin Maynard Architects won’t be part of it.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

In brief A couple of years ago Kate and Grant showed us around their beautiful shack, in bushland near the ocean, which they loved and valued greatly. They asked ‘how could we add a clear and elevated view of the ocean without demolishing, damaging or dominating our beloved shack?’

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

It’s a simple brief, but inherently problematic. Solutions can easily become expensive and complicated. After stumbling through the complexities many people choose to demolish their shack and start again. It is an economic decision that many shack owners make, at the expensive of local and family heritage. Our challenge was to avoid doing what some neighbours, and many other people along the coast, have done. We refused to have yet another Great Ocean Road shack sacrificed and replaced with a McMansion. We refused to be part of the slow erosion of the Great Ocean Road’s collective cultural memory. Kate and Grant couldn’t agree more.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

The What Dorman House is a finely crafted timber box, independently constructed to hover over an existing beach shack in Lorne, Victoria. In contrast to the neighbours, it has been designed to weather, to go grey, to age, and sink back into the landscape, back into the bush.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

The elevated extension sits on top of a heavy timber structure and comprises a kitchen, dining and living room, accessed via a spiral staircase. Polycarbonate was used as a lightweight cladding to infill the structure below, creating a useable space without adding mass that would dominate the original property. The new living space does not protrude forward over the ridge-line of the old house and avoids dominating the original shack unnecessarily.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

Whilst the old kitchen was transformed into a second bathroom and laundry, the original beach shack remains mostly unchanged. It was tidied up and repainted, so that the charm and character of the post war shack was retained.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

The Why?

In the post-war period many Australians aspired to own both the suburban home and the bush/beach shack. The suburban home served the purpose of projecting an aspirational image of self to the street, whilst the shack allowed people to drop their social facade and be themselves. The home and the shack served specific functions in enabling Australians to celebrate diverse facets of their individual and social personalities. Today, sadly, we see the steady demolition of the Australian shack. Modest, humble shacks are being replaced with incongruous and unnecessary McMansions. Increasingly we see a duplication of the suburban home where once stood the shack. Through this process we not only lose important parts of our built heritage, we also lose a significant part of our social and emotional diversity. We lose parts of ourselves. At Austin Maynard Architects we do our best to avoid the simple temptation of demolishing and replacing. Where extensions are required/desired, we aim to retain and respect the existing shack and its scale.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

Inside out

While Kate and Grant asked to “save our shack but give us the view” they also wanted to create a space that was not solely focused on the vista. What could easily have been a white plasterboard box full of downlights is, instead, detailedand well considered. Internally lined with Silvertop Ash, with hardwood portals and beams, it’s a space that exudes character and responds to the seasonal changes and hours of the day. The lighting inside is very evocative, controlled so you can work, or prepare a meal, without flooding the space with light and compromising the view. Full height windows on the northern side of the living space slide open to allow in the sea breezes. The screening, required in bush fire zones to stop fire embers, acts as a balustrade.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

The undercroft of the new living space is a simple infill of the heavy timber structure that holds the living space high up in the view. We have lined the space with poly-carbonate so that an abundance of filter light fills the room. The structure, including bolts and fixing plates is exposed - honest and considered. Although it was originally envisaged as a rumpus room, Kate and Grant loved it so much that they wanted it as their bedroom. We added heavy curtains and huge sliding doors so that the space could have as much light and openness as they wanted. They could leave it open on a moonlit night and sleep with the sea breeze rolling over them, or close it up and curtain it into darkness for a cool summer afternoon nap.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

Sustainability

Like all of our building, sustainability is at the core of Dorman. It is always a chal-lenge to maximise glass and view while also achieving thermal efficiency however we have worked hard to create big views without compromising performance. Most of the glass faces north and all windows are double glazed with thermally separated frames. There is a hood above the northern windows to shield the summer sun yet still achieve optimal passive solar gain in winter. Along with active management of shade and passive ventilation, demands on mechanical heating and cooling are drastically reduced. The old timber decking was recycled and re-used internally. A large water tank is in place, used to flush toilets and water the garden. Where possible we have sourced local trades, materials and fittings.

photo_credit Peter Bennetts Studio
Peter Bennetts Studio

In all, the most sustainable factor of this project is that we retained the existing shack. It is irrelevant how sustainable you make a new house if you knock down an existing structure. Even if you have a 9 star home, the carbon debt in the demolished house takes many decades to repay.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News