GRAEF, Milwaukee Headquarters

GRAEF, Milwaukee Headquarters

Arquitecto
Valerio Dewalt Train Associates

GRAEF
Ubicación
Milwaukee, WI, USA | View Map
Año Del Proyecto
2019
Categoría
Oficinas
Francisco Lopez de Arenosa

GRAEF, Milwaukee Headquarters

Valerio Dewalt Train Associates como Design Architect; Interior Design

Milwaukee headquartered engineering, planning and design firm GRAEF decided to move from its longtime home in a suburban-style office park to downtown. The company leased 37,500 square feet on the third floor of The Avenue, once the food court of a 1980s-era shopping center that is being adapted into a mixed-use center with office space, apartments, and a food hall. The firm asked Valerio Dewalt Train (VDT) to help create the concept for the new office, with GRAEF handling the schematic design through construction documents phases.

We began by engaging with GRAEF employees during a two-day visioning session to gather input. Using a variety of activities and an interactive engagement app, the focus groups would connect to content via their smartphones, and answer questions anonymously while receiving live results graphically on screen. Through this process, we defined the program for the space and mapped out GRAEF’s day-to-day activities to com pile a series of design principles for the renovation. We created three preliminary design studies, then refined the chosen concept. We also reviewed GRAEF’s schematic design and design development packages and advised on the selection of materials and finishes.

To increase the leasable area within the high-volume space, we created a mezzanine beneath the third-floor skylights. The mezzanine is a circular structure clad with vertical, curving wooden fins that provide a warm, natural contrast to the buildin g’s concrete structure. Illuminated by skylights and clerestories, the deck of the mezzanine is dedicated to collaborative work spaces. Visitors arrive at a large, skylit area that also includes a training room and the main conference room. This space overlooks the Avenue’s beer hall, and extensive glazing provides views to historic Third Street. The 1980s shopping center incorporated the historic Plankinton Arcade Building, so it was possible to expose the historic terracotta detailing of what was once th e Plankinton’s exterior in this space.

Curving circulation paths wind through the space, leading to the open offices that line the building. The café/break room includes access to an urban balcony that opens to the Avenue’s atrium, looking down on the first-floor food hall.

Featured Projects
Latest Products
News