La Colombière

La Colombière

Arquitecto
YH2_Yiacouvakis Hamelin architectes
Ubicación
Sutton, Canada
Categoría
Casas Privadas
Francis Pelletier

La Colombière

YH2_Yiacouvakis Hamelin architectes como Arquitectos

Initially built as a small storage space by the first owner who was a lumberman, the shed was later rearranged into a forest refuge by its next owners. La Colombière (Dovery) thus represents the completion and third phase of this simple one-storey construction into a true retreat expanding on three floors.


In an attempt to preserve the surrounding nature, the footprint of the building remained untouched. This new phase inspired itself from the natural growth of trees. The link of the tree/house to the soil remains the same while growing vertically and developing an aerial volume reminiscent of tree canopies.


By following such principles, the extension was done without any trees being cut or heavy machinery, which could have spoiled the natural environment offered by the forest. Recalling the bark of the tall surrounding conifer, the exterior volume is covered in dark cedar.


La Colombière’s vertiginous interior is a space painted all in white. Materials and structure of the previous phase are kept and uninterrupted so that the addition acts as an extension rather than an insertion.


On the ground floor, a simple space with exposed structure offers a direct link between rooms and towards the forest’s soil. On the upper floors, each room opens into a vast vertical shaft punctured by an ultra light stairwell, an aerial structure. On the last floor, an exterior covered terrace acts as white perch from where one can admire the surroundings.


La Colombière is a refuge perched in the forest reminding us of bird huts.

Créditos Del Proyecto
Hoja De Especificaciones Del Producto

ElementoMarca
FabricantesAlumilex
Hoja De Especificaciones Del Producto
Fabricantes
por Alumilex
Featured Projects
Latest Products
News