MB Apartment

MB Apartment

Arquitecto
Bokey Grant
Ubicación
Sydney NSW, Australia | View Map
Año Del Proyecto
2020
Categoría
Apartamentos
Clinton Weaver
Hoja De Especificaciones Del Producto

ElementoMarcaProduct Name
Interior furnitureFritz Hansen
Interior furniture&Tradition
Interior lightingArtek
Interior lightingNEMO Lighting
Interior furniturePoltrona Frau S.P.A.
Interior furnitureZanotta

Hoja De Especificaciones Del Producto
Interior furniture
Interior furniture
Interior lighting
por Artek
Interior lighting
Interior furniture
Interior furniture
por Zanotta

MB Apartment

Bokey Grant como Arquitectos

MB apartment within the 1960’s blonde brick complex is named after clients Mary and Ben. It belonged to the their grandmother who had survived WW2 Germany and relocated to Australia, purchasing this unit as an investment property which was rented and unmaintained for 35 years. The clients inherited it and wanted to modify it into their first home.

photo_credit Clinton Weaver
Clinton Weaver

The new work aspired to transform the exisiting logic of the apartment with a series of small surgical interventions completely reimagining spatial experience on a tight budget. The original unit had a quality of feeling like a space carved out mass, the brutal yellow brick form. The new interventions are an extension of this idea, further carving and honing the space giving them solidity and calm sense of enclosure. The period of the existing complex is drawn from, the textured ceiling is continued down to a datum bulkhead celebrating the threshold between spaces. The selection of materials like the terrazzo and brown marble & blackout timber throughout.

photo_credit Clinton Weaver
Clinton Weaver

The existing two bedroom plan suffered from an oversized south facing kitchen with no connection to the main living space or its harbour views. It had no sense of arrival at its entry and the perimeter ceilings had structural bulkheads from the apartment above which confused the logic of the spaces.

photo_credit Clinton Weaver
Clinton Weaver

While the interventions are small, the impact is transformative for the 86m2 space. This additional carving of space was more efficient and also resulted in the addition of a future second bathroom which in the mean time is used for storage of the clients huge amount of musical instrument storage. We opened up a small opening upon entry to create a key drop, light & view shaft further into and through the apartment to enhance the sense of space and connection beyond the envelope all helping making the space feel larger than its measured size.

photo_credit Clinton Weaver
Clinton Weaver

Client Ben works long shift work as a specialist and we proposed the sliding wall behind the dining area to be able to close off the bedrooms and bathroom from the main spaces so there can be some additional layers of quiet when sleeping. It also works in reverse when Ben or Mary are practising or recording music.

photo_credit Clinton Weaver
Clinton Weaver

The introduced bulkheads carry the original ceiling texture making the ceiling hat feel taller than they are but also ensures that transitioning between spaces is a substantial, conscious experience, they also hide slab set downs from poor construction legacy from the original building The loose brief was to reinvent the space and bring it more into line with the clients tastes for their first home. The budget was both a driving and limiting factor which helped us determine the final delivered scope of works which was beyond what the clients thought possible.

photo_credit Clinton Weaver
Clinton Weaver

Air conditioning was installed for respiratory sensitive clients in Sydneys pollution. Sustainability was limited to selection of materials & recycling due to the projects nature, we possible we used Local hardwood flooring, veneers and terrazzo and energy / water efficient products.

Caption
Caption

 

Material Used:
1. Flooring: Blackbutt Engineered Floor boards
2. Windows: Existing
3. Interior lighting: Nemo Lighting, artek lighting
4. Interior furniture: Poltrona Frau, Fritz Hansen, &tradition, Zanotta

Comparta o Agregue MB Apartment a sus Colecciones
Créditos Del Proyecto
Arquitectos
Fotógrafos
Resa Bilbao
próximo proyecto

Resa Bilbao

Alojamiento Estudiantil
Bilbao, Spain - Construcción Completada en 2020
Ver Proyecto