Richmond House

Richmond House

Arquitecto
Jost Architects
Ubicación
Melbourne VIC, Australia | View Map
Año Del Proyecto
2021
Categoría
Casas Privadas
Derek Swalwell

Richmond House

Jost Architects como Arquitectos

Located on Richmond Hill, what was once a run-down Edwardian cottage is now a family home. On a pint-sized plot of just over 170-square metres, the period home, with its picket fence, cleverly conceals three levels (utilises the fall of the land). Benefiting from two street frontages, with the front being the retained heritage, the rear elevation, with its roof-top terrace, is contemporary.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

Designed for a client who had an full brief considering the size of the plot and the house, the home is deceptive. While the two front original rooms were retained, and are now used as bedrooms for the owners’ two young children, everything else is new. A few steps down, replacing what was a rudimentary lean-to, is now a main bedroom, walk-in dressing area and ensuite, benefiting from a slither of a courtyard that allows filtered natural light to enter over a tranquil fish pond. Pivotal to the design is the open tread staircase, seen as the ‘spine’ of the house, that not only brings natural light into the core of the plan. The kitchen, for example, with its marble island bench, functions as a wall or partition, as much as a place for food preparation. And in keeping with contemporary living, there’s an open plan dining and living area that leads to a deck via generous glazing.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

And on the top level, adjacent to the study/second living area is a generous roof deck, offering amazing views of Melbourne’s skyline. Complete with outdoor barbecue, this deck functions as an outdoor room and its form responds to the slope of neighbouring roofs, thereby creating a protective enclave.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

While there are still vestiges from the past, including the exposed red brick walls in the corridor of the original cottage, there are contemporary ‘textures’ to appreciate: sandblasted Oregon concrete ceilings, timber floors and bespoke joinery throughout. And while the dimensions of this place can be ‘read’ from the secondary street, it still appears as a single storey cottage from Stanley Street. The only exception is the mirrored metal facade peaking above the home’s parapet, a solution for this heritage protected street.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

This house not only includes all the things a growing family was looking for but also benefits from its inner-city location. For a family with young children, this arrangement could not be more ideal.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell
photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell
photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell
Comparta o Agregue Richmond House a sus Colecciones
Créditos Del Proyecto
Hoja De Especificaciones Del Producto

GBX Group Offices
próximo proyecto

GBX Group Offices

Oficinas
Cleveland, OH, USA - Construcción Completada en 2019
Ver Proyecto