Corten steel

An overview of projects, products and exclusive articles about corten steel

NoticiasNoticias • 6 nov. 2020

Atelier-r weaves corten steel routes through 14th century castle ruin

In 2014 the 14th-century Helfštýn Castle had to close down due to severe safety hazards of falling masonry and debris. Atelier-r renovated the palace by adding a new roof and weaved new sightseeing routes through already existing gaps in the ruin. BoysPlayNice The new contemporary elements are kept clearly visible. For each element the architects chose a distinct material. Roofing made of glass, staircases and footbridges of corten steel and ground floor paths are made of polished concrete. BoysPlayNice Five glass roofs were inserted in between the ruin walls to shape exhibition chambers. The architects opted for sanded glass for easy maintenance and ideal light conditions of the palace interior. As the only exce... Más

NoticiasNoticias • 16 oct. 2020

Steel Craft House reveals the design potential of corten steel

In Utrecht, the Steel Craft houses stylizes the features of a working-class home with a corten steel façade designed by Zecc Architecten. An abstraction in material, features such as traditional a roof cowl with dormer and a chimney are translated into steel. Stylistic elements like a plinth, alternating stone bands, brick-on-edge courses, and cornices can also be found in the steel sheet patterns. Credit: Stijnstijl Fotografie The colour of the corten, which refers to the patina of the archetypical Dutch brick, together with the stylized forms creates a distinct architecture that at the same time merges with the neighbouring brick residential buildings.   Credit: Stijnstijl Fotografie Windows in the new façad... Más

Proyecto • By Zecc ArchitectenCasas Privadas

Steel Craft House

In a period of ten years, a former garage was converted into a wooden residence with a Corten steel façade. It was a challenging task where good cooperation, perseverance, and love for the craft led to an incredible end result. Zecc designed the façade, the clients realised the entire project themselves with the assistance of befriended craftsmen. Every steel sheet and every oak slat literally passed hands several times. In the Steel Craft House, the stylistic features of a working-class house were revamped. The residence strongly stands out in abstraction and material, but it is in keeping with the adjacent buildings through shape, composition, and detail. Features like the characteristic façade layout, the roof cowl... Más

NoticiasNoticias • 13 oct. 2020

New Zubiaur School of Music a visual and spatial interplay between overlapping walls and existing building context

Javier de las Heras Sole has completed the New Zubiaur School of Music in Amorebeita-Extano, Spain. The design was submitted as part of a competition and envisages the school as an independent element to the adjoining cultural centre yet still in conversation with it. This was achieved by adding a new façade to the cultural centre’s dividing wall, effectively ‘freeing’ it by converting it from a shared entity to now a boundary delineating where the cultural centre’s perimeter ends and the music school begins.  Credit: Adrià Goula Simultaneously, the original wall of the adjoining ‘fronton’ (ballcourt) was retained and incorporated as the real ‘protagonist’ in the proje... Más

Proyecto • By Tal Goldsmith FishSalas de Exposición

OIG Showroom

The new showroom and demo hall was planned for a company that manufactures healthy cooking appliances, in a healthy and green atmosphere, made by natural materials.Raw concrete, Corten steel, birch plywood and lots of greenery.   The architecture of the space and it’s elements are what define the hall. Built of raw concrete, the hall is divided into two spaces. On the ground floor, the demo hall and on the Corten steel Gallery above - display of the healthy cooking appliances. The floor is covered with birch plywood and on it’s edges we planted herbs and greenery.   Diagonal plywood bleachers were built for the participants and guests of the showroom in order to keep the space as minimal as possible and avoid using... Más

Proyecto • By Gonzalez Moix ArquitecturaCasas Privadas

Casuarinas House

¿Cómo la arquitectura puede enfrentar, un terreno árido, rocoso y de fuerte pendiente?, es la pregunta inicial que surge de la necesidad de realizar allí, una vivienda que además debía albergar un atelier de trabajo. Como respuesta, se decidió, intervenir lo menos posible la topografía del terreno, logrando así equilibrar excavaciones y rellenos, teniendo como estrategia resolver el problema con un partido simple, en corte y en planta   Posando la arquitectura con mucho respeto en su escarpada geografía, se disponen 4 niveles que se extiende al horizonte en busca de las mejores vistas de toda la bahía de Lima, para cada uno de los ambientes.   Tanto e... Más

Proyecto • By Beto Magalhães Arquitetura (BMAGALHÃES)Casas Privadas

AC House

Located in Aldeia da Serra, customers hired architect Beto Magalhães to review the initial design of this house that was already underway. After making a new study of the terrain, the professional privileged the view to the forest taking into account a considerable existing slope. With more than 900m² of built area,   When architect Beto Magalhães was hired to design the residence in a condominium in Aldeia da Serra, on the outskirts of São Paulo, he had to adjust his design to the foundation works of a project that had been commissioned from another professional and were already completed. The clients were not fully satisfied with the paths the work was taking and, advised by the construction company - whic... Más

Proyecto • By ES_ARCHITECTURE (Erez Segalovitz)Oficinas

HEU & Co. Law Firm Office

El bufete HEU & Co. está situado en la torre de oficinas del centro, una nueva torre de 50 pisos en el centro del distrito de negocios de Tel Aviv. La torre es parte de un complejo urbano de uso mixto que incluye espacio comercial, de oficinas y residencial, así como aparcamiento. Al sur hay una vista de los rascacielos de la ciudad y la carretera de Ayalon. Al oeste, una impresionante vista panorámica de la ciudad y el mar.   Como el bufete de abogados HEU & Co. se especializa en bienes raíces y representa a los contratistas, incorporamos elementos de la práctica de la construcción en el diseño del proyecto. La pared de hormigón rugoso con la rejilla de acero expuesta e... Más

Proyecto • By Singleart Design and ArchitectureCasas Privadas

L House in Bourgogne - France

History of the old structure:      Dissangis is an old wine village. Most of the constructions in the village are made of stone because it is a limestone area. The construction is an old farmhouse. It was built in the 1850s. The stones comes from a nearby quarry. The main part of the building was used for storing animal fodder and a stable for cows. The inhabitants of the Village came in the evening to collect milk for their families. Stone is very present in construction, as well as wood. The frame was made with oak which was cut from the nearby forest. In the 1950s, the owner added a steel structure to follow up with the development of agriculture.​​​​​​​The concept:      The intention of the archit... Más

Proyecto • By YOD design labOficinas

SD Capital

La oficina de la compañía "SD Capital" está situada en el 10º piso del centro de negocios "Toronto-Kyiv" en el centro de la capital con vistas a uno de los mejores panoramas de la ciudad - la iglesia gótica de San Nicolás diseñada por el famoso arquitecto Vladislav Gorodetsky. Tan pronto como vimos las habitaciones decidimos inmediatamente, que la vista desde la ventana se convertirá en el punto de partida para el diseño.   Por lo tanto, diseñamos el interior para que la iglesia pudiera ser vista desde el máximo número de puntos de vista. Nos propusimos el objetivo de crear un espacio de trabajo con un ambiente cómodo y acogedor, porque los traba... Más

NoticiasMaterialización • 22 jul. 2020

Office Complex a material realization of colourful factory works

Located in Metoda, India, the Gopal Printpack Solution factory is a leader in delivering customized packaging solutions. The architectural proposal for their new office building, imagined by I-Con Architects and Planners is reflective of the work that is undertaken inside the factory. Credit: Bhavesh Raghavani - Yellow-Frame Photography The process of manufacturing is such that a blank plastic sheet is dipped sequentially into inks of various colours that amalgamate to form the final Printpack. The idea of this amalgamation was abstracted and explored through both the landscape and façade design. Credit: Bhavesh Raghavani - Yellow-Frame Photography Clad in Corten steel, this material was chosen for its inherent weathering... Más

Proyecto • By Philipp ArchitektenCasas Privadas

Villa Moeller

Restrained and protected from the view of the street, invitingly open and transparent to the garden and the adjacent park-like public green, a residential building of a family of four was built on the foundations of the existing building and embedded in a plot of land in a residential area close to the center in Göttingen. The way through is truly an experience. As a family with two sons in their teen age the acquired house from the 1970’s centrally located in Goettingen and nevertheless remarkably green and park-like property, could be actually brought to today’s standard only by a renovation. Immediately after the first inspection by Philipp architects, it brought about a sober analysis of the alternative remodelling | r... Más

Proyecto • By Nat TelichenkoPabellones

Baan Bubble

Baan Bubble dome house with a magnificent sunset & lake view, designed in the spirit of retro-futurism; landscape with very special thematic terraces - a Chinese garden with a dragon trail, a classic Japanese Rock Garden, and Mediterranean line, where the Red Vine infinity pool is located. There’s a Bubble Boat attached to the house, snow-white ship with a deck terrace and romantic views of the pool and lake. Inside the ship there is a lounge zone for a beautiful, relaxing guest reception.   It is impressive that there is not a single straight wall in the building - all walls are curved and have a slope. The maximum ceiling height is 5 m. The usable space is 100 m2.   There are several zones in the house, from there... Más

Proyecto • By I-Con Architects and Urban PlannersOficinas

Office Complex for Gopal Printpack Solutions

Located in Metoda, an industrial zone in Rajkot is Gopal Printpack Solutions factory. It is one of the leading companies in Gujarat which excels in delivering customized packaging solutions. This architectural solution proposes the realization of an office building as the most representative element while the factory is kept in the background. The square plan of the office building is tilted at an angle against the rectangular site and the factory, to make it stand out on the site.   The design intention was to develop a language of the complex that showcases the manufacturing process of the factory. The process is such that a blank plastic sheet is dipped sequentially into inks of various colors that amalgamate to form the final Pri... Más

Proyecto • By Edwards White ArchitectsPaseos

Victoria on the River

Not only is this project a success in terms of connecting our cityscape back to the River, it represents a fresh way of thinking about Urban Design in Hamilton City.  Edwards White Architects was engaged by Hamilton City Council and presented with a fresh opportunity to create a meaningful visual and physical connection with one of our city’s best natural assets.   At a macro level the design seeks to establish a park that serves two functions.  Firstly, as a destination where people can pause, interact and enjoy river views.  Secondly as a device that links the disparate levels of the lower river path, upper promenade and main street. A variety of surface treatments provide a rich texture and differentiate this... Más