Timber construction

An overview of projects, products and exclusive articles about timber construction

Proyecto • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenApartamentos

Warths!Ap Apartment House

The crystalline three-story structure covered in wood shingles confidently settles into the steep slope responding to the demanding topography and successfully avoiding constant problematic terrain changes. The building becomes an integral part of the wonderful alpine landscape. Thanks to the traditional, dignified façade, it perfectly blends into the soft landscape of the village. Dietrich Untertrifaller - Angela Lamprecht   Dietrich Untertrifaller - Angela Lamprecht The warm interior atmosphere is characterized by its full-surface paneling in white fir, adding to the overall coziness. The windows are set precisely and allow the guests to constantly experience the surrounding mountains and to connect to the special... Más

NoticiasNoticias • 14 sept. 2021

Newly opened Sara Cultural Centre demonstrates the viability of timber as a sustainable and innovative highrise and complex building material

The newly opened Sara Cultural Centre in Skellefteå, Sweden is a mixed-use cultural hub and hotel complex which serves as a new cultural and aesthetic landmark for Skellefteå as well as an invitation for architects, designers and builders to reconsider the viability of timber as a sustainable and innovative material appropriate to highrise and complex builds.   Åke Eson Lindman Skellefteå, located just below the Arctic Circle in Swedish Lapland, is traditionally known for salmon fishing and gold mining, but has more recently become a hub for education, computing, and sustainability. The Cultural Centre is symbolic of the Municipality's focus on reviving its heritage and harnessing future development within... Más

Proyecto • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenOficinas

OPES Works

The property at the edge of an industrial park, surrounded of orchard meadows, inspired us to create a hybrid structure, which blurs the boundaries between the classic typologies of office and residential buildings. Far cantilevered, rectangular ceiling tiles and recessed façades extend the office space to the outside – possibility rooms, which the user can appropriate for a short retreat into the green or for spontaneous brainstorming in the group. At the same time, the surrounding balconies serve as constructive sun and weather protection. The roof is folded several times into pent roofs. Consistently oriented to the south, the roof areas, which are completely equipped with photovoltaics, make an important contribution to the... Más

Proyecto • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenCasas Privadas

House K

In the far north of the Bregenzerwald lies the small community of Sulzberg on the ridge of the same-named mountain. We built a house on a steep slope in the middle of a densely built-up residential area, which makes perfect use of the limited plot of land. Due to the extreme slope, we have divided the spaces into three floors. You enter the house on the street side on the top level via a wide footbridge. Here you will find the garage, a small guest room and the spacious, open living room. Designed with maximum transparency and openness, it is only structured by the free-standing kitchen unit. The entire south front is glazed and, together with the terrace in front, celebrates the fantastic view over the Bregenzerwald to the high Vorarlberg... Más

Proyecto • By spillmann echsle architektenApartamentos

Rauti-Huus, Zurich

Together with the neighbouring building at Albisriederstrasse 226, the commercial building designed by Rudolf Kuhn in 1947 forms an architectural ensemble whose consistent urban appearance forms a piece of Zurich’s industrial architecture. The subtle façade modulations, the rhythmic design of the stair towers and the large and bright entrance areas are typical of the late 1940s. Subsequent additions and extensions were removed and the four-storey concrete frame building was extended with a lightweight timber construction. Now appearing as a six-storey building, this testament to the post-war period is used today as a laboratory and office building on the first three floors. Starting on the third floor, the structure has been co... Más

NoticiasNoticias • 19 jun. 2021

Vindmøllebakken model of co-housing proposes an alternative way of procuring and creating housing communities

Located in Stavanger, Norway, Vindmøllebakken is a collaboration between Helen & Hard Architects and Kruse Smith Real Estate. It is also a pilot project based around the Gaining by Sharing model which demonstrates a new model of co-housing, as well as an alternative way of procuring and creating housing communities within the context of today’s housing market. Jiri Havran The project comprises 40 co-living units, 4 houses and 10 apartments within a low-rise 3-5 storey typology that fulfills human, social and environmental needs in a sustainable way. Sindre Ellingsen The 40 apartment units are organized around 500m2 of shared space, of which everyone owns an equal part. Located at the heart of the building, the s... Más

NoticiasNoticias • 9 jun. 2021

Innauer Matt Architekten complete lean and economical Strandbad Lochau

A lean and highly economical structure in the Austrian municipality of Lochau at the Lake of Constance, this flat, one-storey building sits between lake and landscape. A wide, protective roof covers various recreational program uses and serves as a mediator between the building’s indoor and outdoor areas. Adolf Bereuter The entrance and shop/cafeteria form one unit, accessible from both street and lake. The terrace of the cafeteria is separated from the lakeshore by a slight difference in height with wall fencing that allows for barrier-free access to both bathers aand guests. Adolf Bereuter On the opposite side of the main entrance, changing, wet and locker areas are organized in an economical sequence. Short distances an... Más

Proyecto • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenCentros Comerciales

Eco Quarter Cartoucherie Wood'art

The mixed-use eco-district “Cartoucherie Wood’art” will be built on a former industrial site on the left bank of the Garonne with a total of 3,100 m² apartments, 6,000 m² of commercial space and public facilities for schools, sports and leisure. The nine-story hotel tower and the two residential complexes that we have planned are part of the award-winning project in the Adiv’bois national competition in France. 75% of the buildings is constructed in timber – an increasingly popular choice in France.The master plan divides the 13,000-m² area into two sections: The ten-story hotel tower enhances the bustling Place des Halles to the east; the two-story residential buildings lie on the quieter west s... Más

Proyecto • By Dietrich | Untertrifaller ArchitektenEscuelas Secundarias

Collège Simone Veil

The College in Lamballe (Brittany, France), planned for 820 students, consists of two separate buildings: a long rectilinear parallelepiped rests on a gently curved base, to marry better with the configuration and to fit into the site. The ground floor, entirely in glass, adds to the lightness of the whole: it incorporates the entrance hall, the covered playground, the spaces for education, a multiuse room, and the canteen. On the southeast and northwest facades, wood awnings both vertical and horizontal, control the provision of light in the two classroom floors. Construction materials are mixed: concrete on the ground floor to assure the robustness of places in common use, and mixed on the upper floors with prefabricated concrete and wood... Más

Proyecto • By Brassel ArchitektenRestaurantes

Torkel Romenschwanden

In the Middle Ages, St. Margrethen was one of the major wine villages in the Rhine Valley, which paid taxes to the monastery of St. Gallen by means of the tenth tax. The 400-year-old Torkel Romenschwanden is the last surviving witness in the village, reminiscent of viticulture in the middle ages. The walls were made of stones from the ruins Grimmenstein, which was burned down in the 12th century. On behalf of the local community, the vacant Torkel was to be used as a venue. The new cellar (building services, WC), the floor slab and the filigree frame of 4.00 meters height on the west facade were created from in-situ concrete. The frame takes over the stiffening of the old walls and forms at the same time the stop for the large doors and shu... Más

Proyecto • By Cera Stribley ArchitectsCasas Privadas

Robinson Beach House

A truly laid-back holiday house this design seeks to adhere to a minimal aesthetic genre, the clients wanted to create a sophisticated, textural house with a rich materiality that wasn’t overwhelming or fussy.A busy couple with teenage children, the clients were specific with their functional brief, with an elevated and relatively open and level site to work with, this house is all about orientation and creating areas for living in at different times of the day. The foundation of the architecture was to create two rectangular forms perpendicular to one another to allow circulation around and between the forms. The first floor, a black, timber lined box and the lower rectilinear form created by intersecting in-situ concrete walls with timber... Más

Proyecto • By WRA - Wild Rabbits ArchitectureAlojamiento

Pop-Up Building

Aubervilliers is a sweet and messy suburb located in the north of Paris. The Charles Tillon street looks like the messiest street in town. But an attentive look allows to realize that the amazing buildings along the East side called the "blue roofs" (or the Smurfs), articulates effectively this contrasted site composed of huge towers, small housing and a cemetery. The Smurfs were designed by the firm Fiumani & Jacquemot architects in the 80’s, but the project will remain unfinished. The Pop-Up Building is constructed in the empty central part of that triangle shaped and coloured composition.  The Wild Rabbits Architects choose to complete the work using their own tools to reinterpret the originals goals of the blue roof’s desi... Más

Proyecto • By Cera Stribley ArchitectsCasas Privadas

Parkside Beach House

Taking inspiration from the iconic Mornington bathing boxes, Parkside Beach House features concrete bricks and timber batten cladding throughout. The property is ideal for multi-family use and balances open and spacious communal areas with the privacy of secluded retreats. This holiday home is designed to accommodate multiple families and guests simultaneously, creating the need for both insulated, private spheres as well as functional and welcoming communal areas. With apartment-like spaces, private entry points and a kitchenette independent of the main living/kitchen area, Parkside fits this brief perfectly. With the dramatic juxtaposition of the timber batten cladding and block work of the carport area, the exterior of the... Más