Agency GIBOIRE Morbihan Heavy restructuring
©S. Chalmeau

Agency GIBOIRE Morbihan Heavy restructuring

a/LTA architectes - urbanistes en tant que Architectes.

This project involves the heavy restructuring of a corner building located at the junction of rue Thiers and rue Carnot, in the heart of the historic center of the city of Vannes.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The existing building, R+2 plus attic, was a bank that we transformed into offi ces for Groupe Giboire. The aim is to set up a new commercial and real estate development agency. The location of the project is remarkable, close to the port, it is backed by the city walls dating from the 4th century.

photo_credit © aLTA
© aLTA

The original structure of the building has been preserved, except for the attic which has been given a new style. The first floor "catches up" with an alignment on the street, large openings are created to allow the reading of the ramparts located in the court. It is clad with a stainless steel cladding that is also found on the attic.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The original configuration in angle (providing a real response to the articulation of the two streets), and the complexity of the structure of the existing facade, the bias was to choose the sobriety and finesse of the materiality. For this reason, the mineral facade was highlighted by a second curved glass skin located at the two intermediate levels.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The combination of glass and stainless steel envelops the building and delicately slides it into the historic heart of the city. The redesigned facade plays with the reflections of the city as well as those of the sky, which vary according to the time of day.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The glass panels, which make up this pleated structure, are supported by stainless steel rails. An anodized aluminum frame allows the natural ventilation of this double skin. The upper part of this frame, which constitutes the acroterion, is made up of removable panels which make its maintenance possible.

photo_credit ©S. Chalmeau
©S. Chalmeau

The interior design was guided by the idea of transparency and luminosity. The attic of the building hosts a large meeting room that gives access to a terrace with a view on the city and the port.

Caption
Caption
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
4 mars 2024 Nouvelles
Emixi Architectes conçoit un pavillon de classe temporaire dans un parc

Le bureau lausannois Emixi Architectes a achevé la conception et la construction d'un pavillo... En savoir plus

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
1 mars 2024 Nouvelles
RAUM achève la réhabilitation méticuleuse et l'extension d'une piscine communautaire

L'agence d'architecture française RAUM architectes a réalisé la réhabili... En savoir plus

Archello Houses of the Month - February 2024
1 mars 2024 Nouvelles
Maisons Archello du mois - février 2024

Archello a sélectionné ses maisons du mois de février 2024. Cette liste pr&eacu... En savoir plus

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
1 mars 2024 Nouvelles
La cabine modulaire préfabriquée d'Appareil Architecture privilégie l'éco-responsabilité

L'agence montréalaise Appareil Architecture a achevé la construction de la Micro-Cabin... En savoir plus

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
4 mars 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock et Oliver Braun font partie du jury des Archello Awards 2024

Archello est heureux de présenter quatre nouveaux jurés qui rejoignent le panel du pro... En savoir plus

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
28 févr. 2024 Nouvelles
Bernardo Bader Architekten conçoit une version contemporaine d'une cabane traditionnelle

L'agence de Bregenz Bernardo Bader Architekten a conçu Haus Gapfohl comme une habitation soli... En savoir plus

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
28 févr. 2024 Nouvelles
Des boîtes empilées créent une place intérieure-extérieure en zigzag dans le district de Nanhu, à Jiaxing.

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) a achevé Seed Plaza d... En savoir plus