Ascent, Singapore

Ascent, Singapore

Architecte
Studio Woodroffe Papa

SAA Architects
Lieu
Singapore
Année du projet
2016
Catégorie
Bureaux

Bâtiments individuels
Aaron Pocock

Ascent, Singapore

Limelight atelier en tant que Lighting Consultant.

The project is a transformative and new typological integrated business and retail development. The elongated development consist of 7 storeys of large workspaces and a single retail block, which incorporates lush landscaped spaces with the retail & lobby areas. The formative lighting intent was to attract with legibility, and retain users in this campus like development after dusk.


The facade spandrel lighting of varied heights are made of translucent glass modules, it wraps around the lower retail block and embraces the central courtyard, where a preserved illuminated rain tree stands. The spandrel serves as a rain screen, sheltered arcade and lighting feature all in one.


The challenge of tight depth constraint of the glowing facade ,was solved by using a single row of selected colour temperature LED concealed at the top of the openable spandrel to enhance the glass material. It is complemented with tediously simulated 2 degrees angle tilted matt grey back panels to reduce the hotspots where the LEDs are closest to the surface on the top; mock-up to perfection. This function also allows light to be directed downwards towards the courtyard, by further integrating polished materials at the bottom of the spandrel to reflect light upwards to achieve a uniform “ribbon of light” and tremendous energy savings.


The surrounding landscape lighting are designed to be enticingly subtle, to encourage interaction and spill over usages after dusk, allowing users to enjoy a tranquil breakaway moment from the hectic business environment.


The double void space main lobby are flanked by 2 lift lobbies core, designed in juxtaposition of various colour temperatures by having concealed LED fixtures at ceiling cove to graze the grey profile feature walls in cool white. Warmer white hues were selected for the bespoke hanging pendants in contrast to a slightly neutral white selected for general lighting, creating a more intimate ambience for the users and guest utilising the communal spaces below. 


The glowing panels above each lift cars at the lift lobbies are a reminiscence of the external facade lighting.


The lighting design allows an attempt to explore a “one technique multi usage” quality illumination and energy savings for the Facade, cohesiveness of white hues used in a space by, rethinking and reacting to the fundamentals of light, materials and appropriate methodology. It exceeds the strictest energy policies of Singapore.

Featured Projects
Latest Products
News