Caballerizas San José

Caballerizas San José

Architecte
Rama Estudio
Lieu
Pichincha, Ecuador | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Fermes
Jag Studio

Caballerizas San José

Rama Estudio en tant que Architectes.

The idea was to solve the program under a large roof with a light and slender structure, which blends in with the surrounding eucalyptus forests.  This is accomplished through a sequence of porticoes cemented with minimal support points, which were built on site with eucalyptus wood using simple joinery assemblies and hardware.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

Mixed structural pieces (wood and tensioned rod) are inserted into the trusses, resulting in light, contemporary and almost invisible elements. With these trusses, a 7.5 m span between supports is achieved, leaving the interior space totally free for the arrangement of the mangers and a front strip that opens to the most public spaces of the project.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

One of the requirements of the project was to think about a future expansion, the repetition of these structural frames gives the building the possibility of progressive and flexible horizontal growth.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

Inside, the manger modules occupy a space of 3x4 meters each, made up of prefabricated pine stave panels, worked by carpenters from a workshop in the area, these boxes are mounted raised from the ground, giving the feeling that they float doing even more light to the building.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

The manger modules are set back, leaving a front access walkway, which is used as an outdoor covered space where they are located: the horse trough, care area, saddling, shade and protection from the rain.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

The roof of this pavilion is solved to a single water, which allows directing and collecting rainwater in the direction of the rear facade of the building, towards a stone channel that runs along the rear edge where the water infiltrates back into the building. ground. The structure is implanted in the least invasive way to the ground by fusing a perimeter chain + 1 rib in each axis of the structure, which allows us to occupy the minimum amount of concrete to anchor the structure to the ground.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

The subfloor is formed with earth+ a bit of  cement using the material from the site, improving its resistance through manual compaction, inside the stables the hay floor is covered, which helps to improve the thermal comfort of the animals, facilitates the cleaning of waste and allows urine to infiltrate directly into the ground.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

In this project we worked by hand with carpenters and resources from the area, during construction the modulation of materials and the management of resources were a priority; Generating the minimum possible waste, each surplus of wood was incorporated into the structure, support elements or furniture conformation of the front room, the metal work water tanks are cut in the middle and are reused for the water troughs.

photo_credit Jag Studio
Jag Studio

For the development of the work, local labor was used and for the subsequent maintenance of the project the community is involved, closing the cycle in which the project helps to activate the economy of the place, sowing environmental and sustainability awareness among the residents of a rural area that is increasingly threatened by "modernity".

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Structure: local eucalyptus wood and metal rod.
2. Floor: Terrocemento
3. Paneling: Prefabricated in pine stave
4. Cover: Playwood and asphalt sheet
5. Rainwater collection channel made of stone infiltrates the water into the land and gardens