Hof Wendenius

Hof Wendenius

Architecte
Marc Flick - Architekt BDA
Lieu
Brühlstraße 3, 56357 Hainau, Germany | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Maisons privées
David Schreyer
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Switches and socketsGira
Switches and socketsBerker
Serie 1930
Clay plasterClaytec
YOSIMA
Interlocking double troughed tileJacobi
Z2
Roof WindowsVELUX Commercial
PaintCAPAROL

Fiche technique du produit
Switches and sockets
Switches and sockets
Serie 1930 by Berker
Clay plaster
YOSIMA by Claytec
Interlocking double troughed tile
Z2 by Jacobi
Roof Windows
Paint
by CAPAROL

Hof Wendenius

Marc Flick - Architekt BDA en tant que Architectes.

Hof Wendenius

The dilapidated three-sided courtyard, consisting of four buildings formerly used as a residential house, workshop with pigsty, barn and remise, is located in rural Hainau. It was built by its namesake Wendenius at the end of the 18th century. The concept for the ensemble was quickly determined, the buildings were brought back to life through extensive renovation and converted into a holiday home with an event barn.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer
photo_credit David Schreyer
David Schreyer

During the implementation, special emphasis was placed on the use of ecological and sustainable building materials such as clay, reed, slate, linseed oil and soft wood fiber. The dilapidated building structure of the ensemble was tackled from the ground up and renovated in accordance with the local directives for the preservation of historical monuments.

 

Guesthouse
The former residential building was heavily marked by typical renovations from the 60s to 90s. The rooms were dark, cramped and musty. After exposing the building structure the picture became even more frightening. However, there were also positive surprises. Historical wall paintings were found under wallpapers and thick paintwork throughout the entire house. These were restored through painstaking detail work. A walled-in historical window turned out to be the template for the new wooden windows that were made by the carpenter. The over-rafter insulation was designed and detailed in such a way as to preserve elegance of the historical roof structure. Not only should the structure be hidden from the outside, more importantly the filigree proportions of the original roof were to be preserved.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

Dining house
The orginal building was divided into two parts, housing a workshop and a pigsty. Walls and ceiling elements were removed in order to create a single spacious room continuum. The kitchen was installed in the area of the former pigsty and is now surrounded by a circumferential U-shaped concrete wall. The concrete wall serves four functions: It is a ring anchor, girder, sealant and contains heating elements. Through a core activation, the entire interior of the building is centrally supplied with pleasant radiant heat through the concrete wall. The exposed concrete staircase is hollow within and contains the building technology.

The listed windows have been extensively renovated. Further openings were provided with fixed glazing and an external wooden frame. The facade was completely stripped of the old plaster to reveal the entire building structure and received a historical natural stone mud wash in light white-gray.

Without adding an independent design-aesthetic to the building, the aim was that restrained interventions should underline its aesthetics. The design concept consists of a contemporary interpretation of the material. The materials used are just as simple and functional in their coloring and texture as those of the existing building. By "freezing" the existing building in white- gray tones, a harmony of old and new is created in equal measure.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

Barn
Converting the old barn into an event location was a major technical challenge. The requirements for structure, sound insulation and fire protection turned out to be enormous. Precisely because the existing building was simply not suitable for this kind of usage at first glance. The foundation had to be completely renewed in small steps along a set grid (every 1.25 m). The existing roof was replaced with an enforced soundproof roof. In order to comply with the noise protection regulations, soundproof walls made of wood had to be placed in front of the outer walls inside the space. Even the windows and the barn door received special sound insulating glazing.
Thus only a thin outer skin remained of the existing building. In contrast to the half- timbered facade, the new interior has a restrained and neutral design.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

Remise
The pellet heating and the sanitary area were planned on the ground floor of the remise. A generous play area for children was created on the floor above, incorporating a pool table and a climbing wall.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

Material Used :
1. Facade: Natural stone mud wash in light white-gray, Tubag Trass
2. Plaster indoor: Clay plaster, Yosima, CLAYTEC
3. Flooring: Mixed (screed, wood and terrazzo)
4. Doors: Wood, custom solution
5. Windows: Wood, custom solution
6. Roof Windows: Velux
7. Roofing guest house: Interlocking doubletroughed tile, Z2, Jacobi 
8. Roofing dining house, barn and remise: Sheet metal roof
9. Switches and sockets: Berker, Series 1930; Gira, E2
10. Drywalls: Knauf
11. Fire Protection Covering: Promat
12. Wood fibre panels: Steico
13. Paint: Caparol

Cette histoire est disponible en plusieurs langues
Partagez ou ajoutez Hof Wendenius à vos collections
Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Cloud House
prochain projet

Cloud House

Maisons privées
Bondi NSW, Australia - Construction terminée in 2018
Voir le projet