Oberfeld Residence

Oberfeld Residence

Architecte
SPF:architects
Lieu
Los Angeles, CA, USA | View Map
Année du projet
2012
Catégorie
Maisons privées
Bruce Damonte

Oberfeld Residence

SPF:architects en tant que Architectes.

Located on Nightingale Drive, one of the famed “Bird Streets” twisting through the slopes above West Hollywood’s Sunset Strip, the design of the Oberfeld Residence was dictated by two inherently unchangeable factors: the steeply sloped building site, and a city council-mandated 18-foot height limit put in place to protect the panoramic unobstructed views of the LA. Our client—Los Angeles super-developer Mauricio Oberfeld, who commissioned us to design his personal residence—wanted a two-story home, an impractical architectural nightmare due to the site’s precipitous conditions. So we lowered the buildable area six feet by burrowing into the side of the hill instead of building over and around, and the resulting two-story, 9,000-square-feet home conforms to the realities of the site without compromising the homeowner's vision.


For all of the project’s initial complications, the residence itself is based on a deceptively simple L-shaped model, with two asymmetrical wings bracketing a grand lawn that extends out towards the chasms below and the cityscape beyond. The longer of the two wings holds the home’s primary living spaces, with a living room , dining room and kitchen paced along the ground floor and a master suite and two children’s bedrooms above, while the second contains service facilities and guest quarters. A lower level features a wine cellar, movie theater, and a spa with rooms for sauna, steam, and massage.


Because we decided to build into the hill the exterior views differ dramatically depending on where you’re standing. From the street, the façade is unassuming, tucked away and wrapped entirely by a patterned rain screen composed of white Swisspearl cement panels. This screening leaves minimal visual openings into the building’s main exterior, an effect that barely hints at the scope of the interior grounds.


On the other side of the entrance, however, the project’s full expanse is on display, and the view is dominated by the interplay between the home’s relatively simple structural geometry and the varying hues and textures of the natural landscape.


The building’s structural steel frame appears to suspend above a glass-enclosed first floor, yet is also clad in glass, protected from the extreme sunlight by a grill-like sequencing of custom-designed vertical louvers, cleft from the same Swisspearl cement panel material used in front. The stark white Swisspearl, coupled with the natural green of the grounds and the blues of the gentle reflections off the façade’s glass majority, establishes a subtle aesthetic palette that reinforces the structure’s relationship to its occupied space.


Other substantial materials used include exposed concrete, travertine, exposed steel, plate steel, and wood. The interior has Austrian-textured wood floors and echoes the exterior with a reliance on glass paneling and muted concrete.


Material Used :

Swisspearl – Facade Cladding, and Louvers – Cement Panels

Crédits de projet
Architectes
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Facade Cladding and Louvers – Cement PanelsSwisspearl - Building envelopes and living spaces
FabricantsNiche Modern
FabricantsFleetwood Windows & Doors
Fiche technique du produit
Facade Cladding and Louvers – Cement Panels
Fabricants
Featured Projects
Latest Products
News