Tarawera High School

Tarawera High School

Architecte
RTA STUDIO
Lieu
120 River Rd, Kawerau, Bay of Plenty, New Zealand | View Map
Année du projet
2016
Catégorie
Écoles secondaires
Patrick Reynolds
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
External joineryAPL
Triton Duo 35 (ceiling tiles)Asona
CompositionAutex
Leda tapwareCaroma
PlasterboardGIB
Long Grain (Carpet Tiles)Godfrey Hirst

Fiche technique du produit
External joinery
by APL
Triton Duo 35 (ceiling tiles)
by Asona
Composition
by Autex
Leda tapware
by Caroma
Plasterboard
by GIB
Long Grain (Carpet Tiles)

Tarawera High School

RTA STUDIO en tant que Architectes.

LEARNING FROM THE LAND Tarawera High School is situated between River Road and the Tarawera River in the small mill town of Kawerau.


The design reflects Kawerau’s unique culture, history and landscape. The masterplan proposes a solution that inspires learning & promotes the fulfilment of potential in Kawerau’s rangatahi (younger generation / youth).


Through a collaborative process that involved extensive school and community engagement, the masterplan proposes a school that puts community and cultural facilities at its heart.


Typically with 90 pupils per classrooms in open plan learning spaces, an advanced innovative learning environment includes a variety of well-connected spaces through the use of new building materials and technologies. It allows for a variety of teaching pedagogical practice, and specialist teaching spaces with technology and equipment suitable for a multitude of subjects and disciplines and provides spaces which can be utilised by both the school and the community alike.


The new buildings are planned and orientated along critical ley lines which are significant to the local community. The central plan which consists of a multipurpose Wharenui (the heart) faces directly north to where the Tarawera River meets the coast. Communal facilities include the Wharenui, Performing Arts Centre, and Hospitality Suite along with the School Reception and are placed around an open courtyard which is accessed directly via the school’s main entrance. Aligned on this entrance is the ley line from the local culturally significant mountain – Putauaki which forms a back drop to the school upon arrival. This axis also aligns to the north-west towards Maketu – an important historic landmark – which forms a street between the senior and middle school Learning Houses.


The traditional style of teaching has been replaced with new modern facilities, which transposes complexity for simplicity in both function and architecture, allowing a new generation to be propelled into the future.


Featured Projects
Latest Products
News