Woodshed
Jim Westphalen

Woodshed

Birdseye en tant que Concepteurs.

Woodshed is a residential project nestled in the foothills of the Green Mountains of Vermont. Sited on a clearing on a steeply sloping and heavily wooded site, the Woodshed is both a guest house and entertainment space for the main residence down the road. The project is conceptually inspired by the vernacular woodshed, a familiar and iconic element in the Vermont landscape. The residence is composed of two asymmetric gable roof forms, akin to the traditional woodshed, connected by a central entryway. Visually bookended by an auxiliary garage, the western, public elevation presents the continuous, wood textured wall that evokes the expressive, scrim wall of a traditional woodshed. The design purposefully projects a minimal, familiar elevation to the non-view, public street side and an engaging, contemporary, open elevation to the private hillside. The eastern side opens to the  woodland views with a glass façade that invites the landscape, exterior retaining walls, and terrace spaces, into the structure.

photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen

The siding is composed of repurposed corral fencing.  Great effort was made to minimize the amount of detailing and simply express the natural beauty of the weathered boards.  The corral fencing is primarily composed of standard dimension boards and were only cut to reach desired lengths.  The scrim wall is more complex and is composed of several layers of the boards to create light and shadow textures visible from the road below.  The horizontals of the scrim wall are detailed to create a screen in front of the glass entry vestibule and minimize visibility for onlookers.

photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen

The entry vestibule continues the exterior siding to the interior and includes benches made of planed and finished snow fencing.  Visitors in the entry can look directly through to the exterior and see the stone terrace abutting the steeply sloping woods.  From this point the house splits into two wings: the southern wing is a guest house and the northern wing is an entertainment space.  The guest house includes three bedrooms, kitchen and living space.  The northern wing includes a game room, lounge space, bar, and double-sided fireplace.  Each wing is designed to maximize exposure to the eastern hillside of the house, with large glass walls spanning each room and wrapping around corners.

photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
photo_credit Jim Westphalen
Jim Westphalen
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
19 juil. 2024 Innovations
XISUI Design crée un pavillon serein en métal tissé inspiré par les structures des nids d'oiseaux et des coquilles d'œufs

XISUI Design, basé à Shanghai, est un studio multidisciplinaire composé d'une &... En savoir plus

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
19 juil. 2024 Nouvelles
Le pont Kinder Land et la prairie Cyvia et Melvyn Wolff : Une oasis de verdure au cœur de la ville de Houston

Memorial Park, un espace vert urbain emblématique de Houston, au Texas, est depuis longtemps... En savoir plus

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
18 juil. 2024 Nouvelles
Perkins&Will conçoit un bâtiment collaboratif pour le siège social de Londres et un « laboratoire vivant ».

Le cabinet mondial d'architecture et de design Perkins&Will a conçu le siège europ... En savoir plus

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
18 juil. 2024 Nouvelles
DREAM achève un centre communautaire en épicéa et en pin près de Paris

  Le studio d'architecture français DREAM a dévoilé l'ESAT Lozaits-Seguin... En savoir plus

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
18 juil. 2024 Nouvelles
L'école maternelle de Villacurí, au Pérou, met en valeur l'utilisation de matériaux et de techniques de construction traditionnels.

Les architectes Betsaida Curto Reyes de l'Estudio Copla et Ander Bados Sesma de l'Atelier Ander Bado... En savoir plus