Renovation

An overview of projects, products and exclusive articles about renovation

NouvellesNouvelles • 2 déc. 2021

An Schoenmaekers completes an extensive renovation of two terraced houses and a textile factory in the center of Sint-Niklaas

The owners of a dilapidated plot in the center of Sint-Niklaas, Belgium, saw it as an opportunity to breathe new life into an undervalued place with a rich history. The plot holds two row houses and a textile factory at the back, a reminder of the textile industry that used to define Sint-Niklaas. Johnny Umans An Schoenmaekers designed an extensive renovation of the two terraced houses and the textile factory that uses the existing elements as much as possible and transforms it into a modern, close to energy-neutral, home. Existing parts were intentionally left raw and new additions are clearly defined as new. Johnny Umans The layout was opened up and simplified into clear open interiors with a strong visual connection to each o... En savoir plus

Projet • By Ameller DuboisBureaux

Renovation of the Republic Complex

La place de la République était occupée par un marché couvert vétuste, flanqué d'un immeuble de bureaux trapu et en très mauvais état. Cet ensemble connu sous le nom de "complexe de la République" jouit d'une position centrale remarquable au cœur de la ville, bordé de bâtiments hétérogènes et orienté au Sud vers la chaîne des Pyrénées. Le nouvel ensemble qui le remplace constitue un lieu central fort et attrayant qui s’inscrit dans un aménagement urbain ambitieux, associant dans une figure puissante, la halle commerciale et l’immeuble de bureaux réhabilité. © Franck BROUIL... En savoir plus

Projet • By P+S Estudio de ArquitecturaAppartements

Multiple House

The brief consisted of the renovation of an 1850's apartment located in the historic centre of Madrid, with an area of 45m2. The client's need to generate a new space containing at least one bedroom, a bathroom, a kitchen, enough storage space, and the possibility of some small extra space for different uses -without subdividing the spaces too much-, making the most of the south orientation of the balcony to fill all the rooms with light, posed a major challenge. Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero) In this way, the house is conceived as a multiple of itself, seeking to multiply the possibilities of appropriation in a reduced spatial area. In this way, “Multiple House" refers to the necessary uncerta... En savoir plus

NouvellesNouvelles • 21 oct. 2021

Benthem Crouwel Architects add color to reveal original materials of seventeenth-century Amsterdam canal house

The national heritage weaver’s house on the Vijzelgracht is one out of roughly eighty weaver’s houses that have survived. Benthem Crouwel Architects restored and renovated the canal house into a contemporary home, while preserving the original layout. The design reveals as much of the original material as possible. Jannes Linders The architects applied a bright color palette to enhance the variety in materials and spaces. The colors range from dark tones in the lower floor, to bright tones in the attic. The design combines careful new detailing with original seventeenth-century elements. Jannes Linders Most of the building was renovated and some elements were removed and added. A storage structure in the rear made wa... En savoir plus

Projet • By Studio PrineasMaisons privées

Allen Key House

Le projet consistait en une rénovation arrière d'un bungalow californien des années 1930, situé dans le quartier verdoyant de North Shore à Sydney.                                            Pour conserver le bungalow existant et ses caractéristiques d'origine, l'ajout est relié par un petit lien. Cette liaison crée deux cours intérieures qui ont permis d'apporter de la lumière supplémentaire dans la salle de bains et le bureau. Face à un budget extrêmement serré, la conception était axée sur une structure en forme de hang... En savoir plus

Projet • By OMACentres commerciaux

KaDeWe Berlin

First quadrant of OMA’s KaDeWe Berlin Masterplan revealed Kaufhaus des Westens (KaDeWe) belongs to a consolidated tradition of historical European urban department stores such as Galeries Lafayette in Paris, Selfridges in London and La Rinascente in Milan. Historically, these department stores have been some of the pillars of early modern retail, acting as incubators for sophisticated crafts, social exchange and experimentation in services. Photograph by Marco Cappelletti, Courtesy of OMA Since its opening in 1907, the KaDeWe has always been at the forefront of product selection, while also setting new standards for customer services. Its unique size – the biggest department store in continental Europe – makes it ak... En savoir plus

Projet • By Dietrich | UntertrifallerMusées

Inatura Museum

Bruno Klomfar   On a historically significant industrial site, where a hammer mill grew into the most important metal-processing company in Vorarlberg, a natural history museum and city garden was established after the closing down of the company. Bruno Klomfar Bruno Klomfar New and additional parts have been added with flair and finesse to the surviving historic buildings, in which the industrial character of the existing buildings was referenced and interpreted in a contemporary manner. Bruno Klomfar The exhibition spaces were designed on several floors. The new constructions can be identified by its cladding of Corten steel plates. The administration buildings protrude from the old facades in the back court. T... En savoir plus

Projet • By Dietrich | UntertrifallerBureaux

DU Office Flachgasse – Apartments

The former factory of metal objects Grünwald, built in 1907, was first transformed into a designer furniture store by Matthäus Jiszda in 1981. The building was once again restructured to house the offices of the Viennese branch of Dietrich | Untertrifaller. It has also been enhanced by two floors to offer a penthouse and two spacious apartments. Bruno Klomfar Bruno Klomfar The alignment recess is due to the load distribution of the cross-laminated beam-to-wall structure. The plan of the apartments adapts to these structural constraints and takes advantage of them: the supports on the central supporting wall and on the existing dividing walls allow clearing free levels as well as large windows on all the west facade of t... En savoir plus

NouvellesNouvelles • 23 sept. 2021

Atelier 111 architekti connects two houses in historical center of Czech village to transform into their family home

Atelier 111 architekti connected two houses in the historical center of Kozina and transformed them into one home. The architects see this reconstruction as a favourable alternative to suburban sprawl. Alex Shoots Buildings While only a few steps separated from the shops and services in the town center, the client was attracted to the site as it is hidden from the hustle and bustle of the surrounding traffic.  Alex Shoots Buildings One of the buildings was in a state of disrepair, the other underwent a significant renovation at the turn of the millennium. The architects got rid of unsuitable modern elements, such as a large dormer and plastic windows and even discovered original masonry behind brick backing. Alex Shoots... En savoir plus

Projet • By Proctor & ShawAppartements

Marylebone Apartment

Les architectes Proctor & Shaw, basés dans le sud de Londres, ont terminé la rénovation intérieure complète d'un appartement situé dans un immeuble d'époque à Marylebone, à Londres. Le défi consistait à reconfigurer l'agencement inefficace d'une chambre à coucher et d'une salle de bains pour y intégrer deux chambres doubles, chacune avec sa propre salle de bains, ainsi qu'une cuisine, une salle à manger et un espace de vie ouverts et généreux. Ståle Eriksen "Le dernier étage du bâtiment existant a été reconstruit après avoir été endommagé par les bombardements... En savoir plus

Projet • By Inglis Badrashi Loddo (IBLA)Maisons privées

Railway workers' cottage renovation

This project involved the modernisation of a traditional railway workers' cottage within the Park Royal regeneration area and next to the new Old Oak Common HS2 station. Built in the 1880's by the London and Northwestern Railway, the house contained the original outside toilet in the back garden, and was in a very poor state of repair. The key challenge was to renovate the house, and bring it up to modern standards, without losing it's particular character as a modest workers' cottage. Brotherton Lock The basic structure of the house was simple, and although it was in a dilapidated condition, it had not been altered. This inherent simplicity, essentially due to its function as a workman's dwelling, meant that we were able to strip i... En savoir plus

Projet • By CCHEMagasins

Annabelle

Ce magnifique bâtiment en plein axe commercial de Lausanne a été construit en 1912 et est recensé en note 2 à l’inventaire des monuments historiques depuis 1975. Il est jumelé à l’angle opposé de la rue créant un ensemble iconique sur la Rue de Bourg. Thomas Jantscher Notre intervention est focalisée sur l’entrée Rue Lion d’Or 1 et les 3 niveaux supérieurs du bâtiment anciennement destinés à la logistique et à l’exploitation de la surface commerciale de l’enseigne emblématique lausannoise Annabelle. Ceux-ci ont été transformés afin d’accueillir des espaces a... En savoir plus

Projet • By BAUMITAppartements

Erfurt Oil Mill Apartment Building

The multi-family residence combines historical and cultural aspects with the possibility of contemporary living. Clinker bricks were placed on the insulation. The challenge for the craftsmen: The reveals were sheeted and had to be clinkered against the sheeting. En savoir plus

Projet • By CCHEMagasins

Bourg 8

À l’origine, le bâtiment existant à la rue de Bourg 8 était constitué de deux petits bâtiments de 3 niveaux, réunis en 1637. En 1746, ils ont été rehaussés d’un étage et entièrement réparés. La façade sur rue, comme l'intérieur, a subi depuis le XVIIIème siècle au rez de chaussée et 1er étage de nombreuses modifications, en particulier la réalisation d'une dalle qui obstrue la cour intérieure et la création de 2 commerces de plein pied sur étage. Thomas Jantscher Le rez de chaussée de la façade nord desservant les entrées a donc ét... En savoir plus

Projet • By BAUMITPatrimoine

Urban Historical Noble

The interplay of the heritage-protected façade shows building designs as well as decorative craftsmanship typical of that era, which is complemented by modern elements. The stucco decorations on the façade were added or replaced to preserve its historical structure. En savoir plus