A renovation to a home pays tribute to its history, while adding a hint of Scandinavian style

A renovation to a home pays tribute to its history, while adding a hint of Scandinavian style

Architetto
Aamodt / Plumb Architects
Posizione
Lincoln, United States
Anno Progetto
2015
Categoria
Alloggi Privati
Scheda Tecnica Prodotto

ElementoMarchioProduct Name
ProduttoriTOTO
CountertopsCaesarstone
ProduttoriIKEA
ProduttoriCrenshaw Lighting
ProduttoriKohler
ProduttoriLeibherr

Scheda Tecnica Prodotto
Produttori
per TOTO
Countertops
Produttori
per IKEA
Produttori
Produttori
per Kohler
Produttori
per Leibherr

A renovation to a home pays tribute to its history, while adding a hint of Scandanavian style

Aamodt / Plumb Architects come Architetti

Three old barns were converted to a mid-century modern home in the 1950’s by Henry Hoover, a prolific architect that built many Mid-Century modern homes in Lincoln MA. In 1985 parts of the house were renovated to create an eclectic facade and gallery with a sculptural kitchen and entry. Thirty years later the house has undergone another transformation that clarifies the architectural lineage of the original structures and the Hoover design.


The young family that bought the house loved the large windows, generous proportions and connection to the landscape but found it difficult to use the kitchen and gallery space. Mette Aamodt and Andrew Plumb of Aamodt Plumb Architects were enlisted to clarify and reorganize these problematic areas as well as update the interior.


The architects combined their pragmatism with a minimalist approach to renewing the home. After much deliberation, it was decided to remove most of the 1980s addition and restore the original massing. This move allowed the architects to reveal the simple forms of the three original barns and incorporate a new entry into the home.


The new entry is contained in a simple single story addition with a flat overhanging roof reminiscent of the Hoover design. Floor to ceiling glass on the entry side and a fixed wooden screen on the living side make a simple composition that is warm and inviting as well as being private. Beyond the foyer is the heart of the home, with bleached ash flooring, mid-century modern furnishings, and cheerful aqua and chartreuse accents. Aamodt says, “Becky and Alex told us this was the part of the house they loved most, with its high ceilings and expansive garden views, so we made it the focal point.”


The reconfigured plan offers a view from the front walk through to the magnificent garden in back. Aamodt recalls: “Their faces lit up and they said, ‘This is what we want to come home to!’ ” The new open kitchen, a step up from the living room, lends what the clients call a “captain of the ship feeling” to the space. It has concrete countertops juxtaposed against glossy white cabinetry and large windows that frame the landscape.


Upstairs, a semitransparent gray stain gave the 60-year-old cork flooring a fresh look. Aamodt / Plumb created a master bedroom suite with two walk-in closets under the eaves, adding sliding barn doors made of birch plywood. Also built under the sloping roof, the zen-like master bath has a soaking tub beneath the skylight .


“For renovations, there is a complicated balance between maintaining the original intent of the home, meeting the needs of the home’s new owners, and the desire to do something new and interesting” says Andrew Plumb. In Lincoln, the way that the house is sited, and the way that the architects have simplified and opened up the house to nature and to the young family is truly a success. The renovated home is refreshingly minimal, retains its historic feel and perfectly accommodates the new owners’ modern lifestyle.

Crediti Progetto
Loft M50
progetto successivo

Loft M50

Appartamenti
Turin, Italy - Edificio completato in 2021
Visualizza Progetto