Kailong Jiajie Plaza renovation

Kailong Jiajie Plaza renovation

Architetto
AIM ARCHITECTURE

Shanghai Urban Architectural Design
Posizione
Shanghai, China | View Map
Anno Progetto
2021
Categoria
Uffici

Centri Commerciali
Dirk Weiblen

Shanghai KailongJiajie Plaza Transformation

AIM ARCHITECTURE come Architetti

KailongJiajie Plaza Transformation is part of AIM’s ongoing exploration of what it means to activate cities, buildings, and society by creating inspiring spaces.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

With this project, we look at regeneration with fresh eyes. We open up the building, not only on the façade but also at its heart, the interior courtyard. We enhance the district’s vibrancy, create a stronger connection to the community, and discover an inspiring future for the old neighborhood of Hongkou District.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

Activation

The building before looked abandoned and dark. Many shops had left, and advertisements boards covered the façade. Inside the building, an atrium was filled with escalators at the center, making it feel crowded and small. It was clear the building didn’t need a makeover; it needed a new life. It was an opportunity to create a new type of building: not a shopping mall or an office building, but a modern, hybrid space that meets multiple needs.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

Terraces&Staircases

The existing building has a great rooftop that was unused. AIM proposed an external structure on the facade to extend the interiors to the outdoor. With this structure, the building has a powerful, tangible connection to the life and communities that surrounded it.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

The ground floor is more porous and opens to a sunken plaza that leads to the basement level and a massive, natural light-filled atrium. Gone are the heavy escalators; instead, an enormous staircase connects people from the basement to the rooftop with a view over the city.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

The form language of the building is fluid. The facade is wrapped with a neutral Champagne color mesh. The balustrades extend with hidden lights and plants spilling over the terraces, making the building quite literally breathe new life into the community.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

Sustainability

Shanghai is a dense city with plenty of old structures waiting to be revitalized or demolished. With the Kailong project, we seek to show the positive forces of building transformation and activation. Urban interventions, like the one in Kailong, save resources and improve the environmental performance of existing buildings and respect the collective memory of the neighborhood, which is fundamental to enhance the sense of community in our cities.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

The project explores the power of design, without expensive technologies, to activate our old loved buildings into new friendly structures that contributeto a better sustainable future. Such interventions include energy-savingby maximizing the daylight, reducing the heat gain in summer with the terraces overshadowing the façade strategically, creating a microclimate with plants and ventilation that reduces the use of air conditioning in the atrium walking stairs replacing energy-demanding escalators. The flexibility of use also means a longer life span and avoiding gypsum ceilings that invariably get destroyed by AC.

photo_credit Dirk Weiblen
Dirk Weiblen

We designed this building with publicness in mind. It will become a new and vibrant core of the community that offers a diverse collective use. A blending between intimacy and collectiveness symbolizes hope for a brighter, greener, and more versatile interior and outdoor life.

Caption
Crediti Progetto
Responsabili del Progetto
Ingegneri
Kostelec Residence
progetto successivo

Kostelec Residence

Alloggi Privati
Kostelec nad Ohří, 413 01 Budyně nad Ohří, Czechia - Edificio completato in 2019
Visualizza Progetto