Martim Moniz BA Apart

Martim Moniz BA Apart

Architetto
João Tiago Aguiar, arquitectos
Posizione
Lisbon, Portugal | View Map
Anno Progetto
2018
Categoria
Appartamenti
FG+SG – Architecture Photograph
Scheda Tecnica Prodotto

ElementoMarchioProduct Name
TapsBruma
PaintsCIN, S.A.
LightingClimar S.A.
Door comunication, switches and systemsEFAPEL
CarpentryGLS2 Carpintaria
Sanitary equipmentSanindusa

Scheda Tecnica Prodotto
Taps
per Bruma
Paints
per CIN, S.A.
Lighting
Door comunication, switches and systems
per EFAPEL
Carpentry
Sanitary equipment
per Sanindusa

Martim Moniz BA Apart

João Tiago Aguiar, arquitectos come Architetti

The apartment belongs to the Mouraria neighbourhood, right in Lisbon's centre. Originally a wood construction, characterized by an irregular matrix, rather decayed and unhealthy, including ceiling zones and highly deteriorated walls. The refurbishment required a profound structural change in the entire apartment.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

Given the apartment’s layout, its deepness, small irregular rooms and only two windows at each end, the idea was to reorganize the whole space where the essential and living ones were privileged such as the living room and bedrooms, which benefit from suitable ventilation and natural lighting.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

To create this space division, more linear and appropriate for a modern lifestyle the number, of small compartments has been reduced and their location rearranged. The living room remained towards the front façade, now doubled in size after removing an old bedroom partition wall.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

Next to the living room, in a central point, there is now a kitchenette, and, together with the two bathrooms, forms the humid zones core, deliberately placed on the area with less natural lighting.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The two bedrooms, one of them a suite, were both placed towards the back façade, thus eliminating all the interior rooms.

This allowed a clear division between the social and private spaces of the house.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. CIN - Paints
2. SANINDUSA - Sanitary equipment
3. BRUMA - Taps
4. CLIMAR - Lighting
5. SANTO BANHO - Handmade tiles
6. GLS2 CARPINTARIA - Carpentry
7. EFAPEL - Door comunication, switches and systems

Software Used :
1. Microsoft - Excel
2. Microsoft - Word