Sunset House

Sunset House

Architetto
Ming Architects
Posizione
Sunset Way, Singapore | View Map
Anno Progetto
2013
Categoria
Alloggio
Studio Periphery
Scheda Tecnica Prodotto

ElementoMarchioProduct Name
kitchen , topsCaesarstone
Recessed ceilingSol Luminaire
SwitchesJung HQ
LS 990 BLANCO
Solar window film product3M
Prestige Series
ShowerGessi
Rainshower GES-47251-CHR
HandlesKawajun
Lever Handle

Scheda Tecnica Prodotto
kitchen , tops
Recessed ceiling
Switches
LS 990 BLANCO per Jung HQ
Solar window film product
Prestige Series per 3M
Shower
Rainshower GES-47251-CHR per Gessi
Handles
Lever Handle per Kawajun

Sunset House

Ming Architects come Architetti

The site for this bungalow house lies at a busy road junction in western Singapore with a long view axis towards the main road. An L-shaped building layout plan creates a private garden at the rear corner of the site. The architectural concept of the building lies in its linear mass which cradles this inner sanctuary, with views from the living and kitchen spaces on the ground storey centred towards the green landscaping.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

The intersection of building volumes also create view openings, and covered outdoor areas on the first storey as extensions of the living spaces. As part of tropical living in the local climate, air, natural light and greenery are allowed to penetrate the house through the use of large openings and skylight. The combined living and dining room has the spatial experience of an open pavilion, with the natural elements of water on one side and green landscaping on the other.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

In the living and dining areas, a 12 foot high teak timber ceiling allows maximum light to enter the open spaces and excellent natural cross-ventilation when the glass sliding doors on each side are opened. As a result, the house is infused with light and air, allowing for a pleasant living experience in Singapore’s tropical climate. Rain is kept at bay with a large overhanging aluminium roof which also provides ample shade in the hot afternoons.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery

A fully-floating feature staircase clad in teak ties the two stories together in a double height volume, lined with double storey high off-form concrete walls. Borneo ironwood timber cladding is utilised on the second storey building facade to insulate the bedrooms as well as to break down the building mass visually from the storey below. The timber strips are untreated and allowed to weather naturally, creating a personal, alluring quality to the house.

photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery
photo_credit Studio Periphery
Studio Periphery
Caption
Featured Projects
Latest Products
News