The Deck

The Deck

Architetto
Somdoon Architects
Posizione
Patong, Thailand | View Map
Anno Progetto
2013
Categoria
Appartamenti

Alloggio
Storie Di
Somdoon Architects

Shma Designs
W Workspace
Somdoon Architects come Architetti

The Deck is located within a walking-distance to the famous Patong beach, one of the most notable beaches in Phuket, Thailand. The project is a 7-storey condominium that has been separated into 2 buildings to create the maximum view of the surrounded sea and mountain and to enhance the outdoor living lifestyle among the natural environment.


In accordance with the particular shape of the site, the axis of both buildings is placed parallel to the site which points towards the Andaman Sea. At the front building, an infinity edge swimming pool on the rooftop provides an impressive panoramic view of the sea. While at the rear building, a large on-ground swimming pool is the centre of all facility as well as a bridge where both buildings connect together. Units were designed to have full height aluminium frame window that unit width is longer than its depth. Therefore, the proportion allows the natural light to reach to the deepest interior space. Also, the typical unit’s bathroom is located next to the façade window for lighting and ventilation.


The Deck was named following its unique façade. An organisation of unit types with cantilevered balconies creates a distinctive façade pattern with large outdoor space. The cantilever is varied from 2.2 m. to 3.3 m. long, encouraging outdoor activities with natural light. The flatten aluminium railing is addressed in an appropriate angle that functions from creating privacy to covering air-condensing unit. Moreover, balcony ceilings from aluminium composite are in bright ocean blue that they seamlessly blend in with the colour of Andaman Sea and perfectly represent Patong beach’s nightlife.


The Deck is a mid-rise residence in the middle of pleasant scenery. The project has been thoughtfully designed with a coherent relation to the environment. Considering the captivating facade and the authentic elements, The Deck becomes one of the most outstanding buildings in Phuket.


Shma Designs come Architetti del paesaggio

“The Deck” Condominium is a low rise residential development located by Patong beach in Phuket, one of the most popular tourist destination located on the southern part of Thailand.


The architectural design of “The Deck” is inspired from the natural geography of the site which is embraced by various mountains. This unique landscape suggests Phuket’s natural identity referring to the term “Bukit”, meaning “Mountains”.


The overall landscape is designed to be encircled by various green mounds and the shades of tall trees which are planted along the winding walkway, resembling the natural scouring of waterways.


From the entrance into the site, the walkway is being gradually elevated through the luscious green mounds which roll from side to side until it finally converges with the 50.5 metre swimming pool. The swimming pool is shaped according to the building’s length and infiltrated into the private balconies of each residence, allowing users to conveniently use the pool.


Furthermore, the swimming pool elegantly camouflages itself amongst the mountainous landscape including the underwater seating and Jacuzzi, blending in well with the pool’s organic shape.


A prominent feature of the landscape design is in the daybeds which is designed to intervene with the green mounds. This is to allow for a clear view towards the swimming pool and the nearby Barbecue area, catering for parties in the evening.


Moreover, the outdoor landscape is designed to correspond with the usage of the building’s interior functions. The exterior walkway in between the buildings is connected to the communal area to invite the residence to come out and relax amidst the carefully designed green luscious landscape. Residents walk on a walkway across the water, reaching the feature tree which acts as the main focal point from the lobby and the fitness room.


Aside from the ground floor, the swimming pool on the 7th floor open up to a 180 degree view of the landscape. The 28.8 metre roof top swimming pool is carefully positioned to be oriented towards the sea and the infamous ‘Patong’ beach in order for users to fully absorb the atmospheric identity of Phuket Island.


In order to achieve this, the railings along the rooftop are depressed down to allow for undisrupted views from the wooden deck. The daybeds and the seating complement the admiration of the natural landscape of Phuket’s mountain peaks.


All in all, the landscape design of ‘The Deck’ Condominium significantly considers the conditions of the surrounding environment into the design to bring out the identity of Phuket Island.

Crediti Progetto
Peel
progetto successivo

Peel

Appartamenti
Collingwood, VIC, Australia - Edificio completato in 2017
Visualizza Progetto