Tilt House

Tilt House

Architetto
MUTANT Architecture & Design
Posizione
Gondomar, Portugal | View Map
Anno Progetto
2020
Categoria
Alloggi Privati
Ivo Tavares

Tilt House

MUTANT Architecture & Design come Architetti

The challenge was launched to carry out the project for a one-story house to be built on a morphologically regular terrain. The surrounding area was, at the time the project was carried out, urbanistically stabilized, characterized by an essentially endowed residential area, in the vicinity of several agglomerations consisting of single-family houses and some collective housing buildings.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

 The fact that the land has two fronts, for streets with different altitude levels, promoted the possibility of deploying the house at an intermediate level and thus strategically separate the pedestrian access from the car access.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

TILT is the concept that generates the proposal and characterizes the 3-axis rotation movement of the volume that constitutes the social area of ​​the house. This movement made it possible to define the main entrance and, at the same time, enhance the space destined for the pool patio, giving it privacy in relation to Avenida Miguel Bombarda, characterized by a greater influx of traffic. This movement also adds a dynamic change to the ceiling height of the home, enhancing the area destined for the living room.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The programmatic definition was implemented in accordance with the cardinal points, with special attention to the solar rotation movement, so the area for the bedrooms was implemented at the east and in turn turned to the access road with less traffic, Travessa Miguel Bombarda, developing to the more intimate side of the garden.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The master suite approaches the southernmost part of this volume and in turn connects to the pool area. The kitchen was located in the center of the house, enhancing the different relationships with the various spaces that make up the program. The room is set in a central area of ​​the land, benefiting from east/south/west sunlight and where it is possible for the user to have a broad visual relationship with the external surroundings.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

In order to guarantee privacy and at the same time maintain the quality of light inside, two patios were designed, one in the office and the other in the bathroom of the suite.

Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Etics White + Lunawood + Black Aluminum
2. Flooring: Oak Wood
3. Doors: Oak Wood / Jnf
4. Windows: Cortizo Cor Vision
5. Roofing: Asphalt Layer
6. Interior lighting: Teclusa

Prodotti utilizzati in questo progetto
Scheda Tecnica Prodotto

ElementoMarchioProduct name
Facade claddingLunawood
WindowsCortizo
Cor Vision sliding
Oak WoodJNF Architectural Hardware
Interior lightingTeclusa
Scheda Tecnica Prodotto
Facade cladding
Windows
Cor Vision sliding per Cortizo
Interior lighting
per Teclusa
Featured Projects
Latest Products
News