Villa Schatzlmayr

Villa Schatzlmayr

Architetto
Philipp Architekten
Posizione
Passau, Germany | View Map
Anno Progetto
2018
Categoria
Alloggi Privati
PHILIPPARCHITEKTEN
Scheda Tecnica Prodotto

ElementoMarchioProduct Name
SeatingB&B Italia
NastromoFantini
ChaCha Komfort-BadwärmerBEMM
ProduttoriGeberit
Visible ovoidhardys24
Outdoordusche "Original"JEE-O

Scheda Tecnica Prodotto
Seating
Nastromo
per Fantini
ChaCha Komfort-Badwärmer
per BEMM
Produttori
per Geberit
Visible ovoid
per hardys24
Outdoordusche "Original"
per JEE-O

A great stage for landscape, light and water

Philipp Architekten come Architetti

A gentle slope with open views of meadows, the Danube and a seemingly endless sky – and the property is a real gem. What a perfect place for a special home. The clients - a middle-aged couple - fulfilled their lifelong dream here. They wanted a spacious, ground-level home, where nature, views and seasons play the main role.

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN
PHILIPPARCHITEKTEN

The Villa Schatzlmayr is a three-part ensemble with a total of 760 m2 of living and usable space, which opens to the landscape with an uninterrupted floor-to-ceiling glazing. Towards the street, the deliberately reduced purist façade ensures architectural contrast and privacy. The center is the lounge-like designed living area with open kitchen, dining and a subsequent fireplace room. From there, a glass bridge branches off into the sleeping part with master bedroom, master bath with a free-standing bathtub, dressing room and fitness room. From the outside, the cut into the volume gives a short view of the private house as far as the infinity pool. This partially extends into the building and fuses in the garden visually with the horizon and the Danube.

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos
PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos

A two-storeyed cube with a sloped roof and a separate entrance marks the creative area of ​​the couple: she is a fashion designer who works in her atelier and above it is his workspace characterised by the panoramic views and furthermore, the cube also houses two guest apartments. Between the residential and the studio is the main entrance of the villa. Attached to this second glass bridge of the building is a covered, sheltered outdoor space directly accessible from the kitchen and dining room. From the first rays of sunshine in spring and far into the Bavarian Indiansummer, the boundaries between inside and outside merge, so that nature takes up space and shapes the ambience of the villa with its seasons. The beginning of the terrace with its pergola extends almost over the entire building length of approximately 46 m.

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos
PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos

In keeping with the white purist exterior, the interior is also reduced and timeless: few natural shades and high-quality materials such as the sand-colored stone floor, walnut furniture and cocgnac-coloured Chesterfield leather sofas give the rooms their structure, character and warmth. The kitchen fits in, in plain white with a few dark gray details. A chandelier above the dining table sets a playful accent.

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN
PHILIPPARCHITEKTEN

Behind a wall of narrow, fine wooden slats hide the main entrance door, a cloakroom, a sliding door to the atelier and access to the underground car park and the basement: the basement level compensates the height level between the street and the sloping plot, so that the villa appears as single storey.

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos
PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos

Downstairs, next to the technical and utility rooms, is the underground car park with several parking spaces. The landlord is a passionate collector of fast cars and motorcycles. Down here, where the unique landscape with its seasons can no longer be dominant, the deliberately colorful color concept in contrast to the otherwise timeless restrained design of the building is a surprise: warm orange and a powerful pink loosen up the atmosphere.

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN
PHILIPPARCHITEKTEN

This playfulness, wit and irony can also be found in the two-storeyed guest toilet with a skylight, which is completely in pink. The first visitors were already reported missing because they were so overwhelmed when they entered the "quiet place" that they wanted to share with the world their experience via social media.

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos
PHILIPPARCHITEKTEN @jose campos

All in all, Villa Schatzlmayr is tailor-made architecture that is entirely aimed at offering nature a large stage: the glass front set across the entire length of the ensemble opens up the living space to the surroundings and the sky: depending on the season and the time of day the hosts are provided with a fascinating and also sometimes a dramatic play of light and color, which in their own words, they can never get enough of.  

photo_credit PHILIPPARCHITEKTEN
PHILIPPARCHITEKTEN

Material Used :

1. Plaster facade, pent roof, finestone ware tiles

Bathroom
1. Fantini -nastromo
2. Geberit
3. Hardys 24 / visible ovoid
4. BEMM ChaCha Komfort-Badwärmer

Garden Shower
5.JEE-O / Outdoordusche "Original"

Dining room
6. HUSK B&B ITALIA