Restoration

An overview of projects, products and exclusive articles about restoration

Progetto • By Rigidized Metals CorporationUniversità

Sam Houston State University - Austin Hall

Rigidized® Metals’ InvariMatte® micro textured metal clads the roof of the Austin Hall at Sam Houston State University. InvariMatte® is an ideal choice for roofing applications due to its consistency, self-cleanability, and solar reflectivity. It is a very energy efficient texture, providing a clean, environmentally friendly surface. Benedetto Garacci, Garacci Photography Benedetto Garacci, Garacci Photography   Altro

Progetto • By Beyer Blinder Belle Architects & PlannersUffici

120 Broadway Restoration and Modernization

Completed in 1915, 120 Broadway (known as the “Equitable Building”) is a 40-story building in Lower Manhattan that spans an entire city block and was the largest office building in the world at the time of its opening. As part of Silverstein Properties, Inc.’s capital improvement program, the revitalization re-activates the building’s soaring full-block lobby, enabling pedestrian access and connectivity between Broadway and Nassau Street. Retail is enhanced with expanded glass storefronts and lobby entrances, bringing the architecturally-significant space back into the public realm as originally intended. Paul Rivera At the building’s historic entries, BBB replaced the non-original dark Indian Green marbl... Altro

Progetto • By Beyer Blinder Belle Architects & PlannersMusei

National Museum of American Diplomacy

BBB’s design for the National Museum of American Diplomacy, located at the State Department Headquarters in Washington DC, features interactive technologies that support real-time connections with embassies and exhibits throughout the world. Visitors will be welcomed into a grand 15,400 SF entry lobby that opens into an exhibition pavilion and gallery spaces. The design also includes a theater, classrooms, gift shops, museum support spaces, security screening, and climate control systems for the collections. The next phase of the project, which totals approximately 20,000 SF, will include additional museum spaces and will restore much of the historic lobby of the Marshall Building. MediaGeez - Garland Gray   Altro

Progetto • By Beyer Blinder Belle Architects & PlannersBiblioteche

Harvard Undergraduate House Renewal Winthrop House

Winthrop House, comprised of two Neo-Georgian former freshman dormitory buildings from 1913, had undergone few upgrades since its construction. The renewal program re-envisioned Winthrop’s residential, academic, social, and co-curricular spaces and addresses technical challenges, including significant envelope upgrades, the installation of all-new mechanical systems, and detailed restoration work for the House’s signature public spaces. Amidst the sensitive context of Harvard’s River Houses, BBB also designed Robert M. Beren Hall, a distinctive 41-bed addition that includes shared amenities for undergraduates. Working with the House Renewal Project Management Office, Faculty of Arts & Sciences, the Faculty Deans, and s... Altro

Progetto • By Studio G ArchitectsScuole Secondarie

Sturgis Charter Public School

Sturgis is a new public charter high school for 400 students grades 9 to 12 designed for their highly successful ‘International Baccalaureate for All’ program. The school asked Studio G to design the 54,000 sf building for modular construction, both to meet a very tight construction, and to shorten the construction time. At the nexus of two academic wings, the lobby opens to a central atrium and stair hall that expands into a casual amphitheater for student presentations and gatherings. The public areas of the school surround it: the administrative offices and library/resource center on the first floor, and special education and counseling areas on the second floor. The hallways in each direction lead to twenty classrooms, five... Altro

NotizieNotizie • 24 mag 2021

Casa Ayora Museum creates chromatic harmony with a material focused renovation

A two-storey building formerly a Dominican convent and then townhouse, the goal of this project by TRAZIA Architects was the restoration and refurbishment of the building for use as a future museum. Milena Villalba A new volume has been added to the main building and in addition to the necessary structural rehabilitation, each wall, floor, ceiling and wall element, was studied and developed independently. The aim was to modify as little as possible of the internal layout, thus focusing on rehabilitation and enhancement of existing. Milena Villalba In particular, hand-painted Art Deco wallpaper heritage was perfectly retained from its original state, a rare occurrence with this type of material. Hydraulic tiles floors in perfect... Altro

Progetto • By Guillermo Vázquez Consuegra ArquitectoPalazzi

San Telmo Palace Restoration

The Palace of San Telmo, outside of the historical city centre and integrated into the landscape of the Guadalquivir river, constitutes one of the most outstanding civil buildings of Spanish baroque architecture. Constructed between 1682 and 1796 for the Seminary-School of the University of Mariners, it was transformed in the second half of the XIXth century into the residence of the dukes of Montpensier. Transferred to the Church for use as a Metropolitan Seminary, it has been in use until the final years of the XXth century. This period has been considered the most harmful to the heritage of San Telmo; it entailed not only demolition of the interior but the transformation of the buildings formal configuration and tipology. In 1989 it was... Altro

Progetto • By Ramon Esteve EstudioGallerie d'Arte

Bombas Gens Art Center

Bombas Gens is an old industrial building with an unquestionable social-historical value and one of the rare remaining examples of the industrial architecture of the thirties. Its Art Deco façades and architecture make it a special, unique location for some new uses according to today needs. The new facilities have been created as an internationally renowned multi-use space where Fundació Per Amor a L’Art will carry out its three-branch activity (arts, society and research). "Our aim has always been to apply a homogeneous intervention criterion to the whole complex, and, at the same time, give each building, be it original or recently built, the characteristic features that it needs for its specific use." - Ramó... Altro

Progetto • By MicroclimatAlloggi Privati

Cartier House

A hyphen between past and present, the Cartier project is a testament to a couple’s dedication to honour the architectural heritage of a quaint cottage in the Plateau Mont-Royal by giving it a second life. Compact and nestled on a city lot with restrained proportions, including a narrow lateral passage and a small green inner courtyard, the original house presented some challenges for its expansion. Meeting the clients’ desire to connect the indoor spaces to the exterior spaces without losing the home’s existing charm and intimacy would be no small feat. The architectural response thus articulated itself around a balance of old and new with conservation and modernization treatments of the exterior facades and of the home&... Altro

Progetto • By FXCollaborativeMusei

The Statue of Liberty Museum

Enhancing the Visitor Experience on Liberty Island FXCollaborative set two goals for the design of the Statue of Liberty Museum: 1) To create a building that uplifts the experience of the island for all visitors, and 2) To extend and add to the island’s open space, which is a UNESCO World Heritage Site and home to a beloved international monument.   Symbolizing Liberty The Statue of Liberty Museum is a garden pavilion that is designed to welcome all visitors of all ages, nationalities, and ethnicities. It is located at the north end of the formal pedestrian mall on Liberty Island, facing the Statue of Liberty and slightly rotated away from it. The museum anchors the main axis that connects the Museum to the Statue, and extends... Altro

Progetto • By Fabrizio Cattaruzza e Francesco MillosevichCentri Rspositivi

Nuovi Spazi Espositivi Fondazione Cini Onlus

The new exhibition spaces for Fondazione Cini onlus, stem from the restoration of a building of the early nineteenth century, designed for a bonded Warehouse, deeply changed by a heavy work of reclaim in 1954, functional to its reuse as a boarding school. The works in 1954 lead to an obvious conflict with the original set-up: - the new distribution was dictated by the central corridor and entrance to the far west side, peculiar to schools, as opposed to the open spaces onto the dock, onto the water, to be ready to receive goods; - there was a division of a large part of the building into two levels, in contrast with large full-height space; - the sequence of high and narrow openings on the inner front, as opposed to a few window holes of dif... Altro

Progetto • By Fabrizio Cattaruzza e Francesco MillosevichAuditorium

Auditorium “Lo Squero”

Lo Squero ottocentesco, nell’Isola di San Giorgio Maggiore a Venezia, è oggi sede di un auditorium per 200 persone, gestito dalla Fondazione Giorgio Cini onlus. L’edificio originario, in muratura, misura circa 28,70 m per 17.70 m ed è datato tra il 1830 ed il 1879; il modello di riferimento è quello degli squeri dell’Arsenale, quindi un edificio aperto, con arcate sui lati maggiori e grande copertura sorretta da capriate in legno. I lavori di restauro del 1952 avevano cambiato radicalmente la natura dello squero, trasformandolo in un edificio chiuso, all’interno del quale erano stati realizzati un soppalco in c.a. ed una centrale termica. Il progetto recupera la spazialità dello squero... Altro

Progetto • By DEAR studioHotel

HOTEL PRINZ RUDOLF

Un’architettura che nasce dalla storia e dalla morfologia del sito unendo i due temi in un concetto moderno di Smart Hotel. Il nuovo Hotel Prinz Rudolf prende il nome dal principe ereditario d’Austria e Ungheria nonché figlio dell’imperatrice d’Austria Sissi e del imperatore Franz Joseph che fu ritrovato nei boschi vicino al Hotel dopo essersi disperso durante una delle sue escursioni.Questo tema che richiama il Prinz Rudolf é presente negli spazi interni, dall’uso dei colori nero e oro ai lampadari candelabro. La rievocazione degli ambienti aristocratici rivisitati in chiave contemporanea per uno SmartHotel dove la condivisione e lo scambio di idee sono punti centrali, é proprio il caratte... Altro

Progetto • By Didonè Comacchio ArchitectsAlloggi Privati

Depandance DCA

Restoration project of a small annex from the early 1900s which is part of a Veneto rural complex. The design approach was to recompose the original volume of the building, declaring the portions of the newly built wall compared to the existing ones that bear the passage of time. The additions are in neutral gray plaster finish in order to bring out the original walls in brick and stone. The shape thus obtained turns out to be that of the original building without creating a historical forgery. The roof is made with reclaimed wooden beams. Inside, ancillary spaces have been created for the office, such as the kitchen and other shervices. The kitchen is dark with doors in Vulcan oak finish as the table top. Altro

Progetto • By Bower Architecture and InteriorsAlloggi Privati

Canopy House

Canopy House is a harmonious single storey extension to a Victorian double fronted weatherboard cottage. It demonstrates the potential for new additionsto respectfully and confidently sit within their context. Connections to landscape, daylight and peaceful everyday moments enhance this family home.    Restoration of the Victorian double fronted cottage to create new bedroom areas is combined with a new north facing living space at the rear. An intimate transition zone between these two areas allows each end of the house to respectfully sit alongside each other.The rear 4m high living spaces include expansive northern glazed areas and louvres  for natural ventilation and morning light, which connect to a private garden prot... Altro