Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension

13 Jun 2024  •  ニュース  •  By Collin Anderson

District West in Sloterdijk, Amsterdam is currently undergoing a transformative redevelopment, converting a former office area into a vibrant urban district. Positioned near major transportation hubs such as highways and train stations, this revitalization project aims to encompass over 100,000 square meters of offices and amenities with a strong emphasis on sustainability.

The initiative includes refurbishing existing buildings and infrastructure, integrating eco-friendly features, and establishing a mixed-use environment encompassing offices, amenities, and public spaces. While preserving the area's industrial heritage, the redevelopment enhances it with green spaces and innovative architecture. Constructed using smart, modular designs and sustainable materials like wood, the district will also feature inviting public areas for walking and social gatherings.

Benthem Crouwel Architects devised the masterplan for this ambitious overhaul and recently completed the first phase with DW02 Lighthouse, a renovation of a 15,700-square-meter commercial office high-rise within the former Telegraaf complex. This flagship project reoriented the existing building towards a central square, introducing a four-story extension and an expansive double-height entrance.

photo_credit Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects
photo_credit Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects

Notably, the structure boasts a wooden framework, fostering bright, open office spaces flooded with natural light. The extension's architectural envelope employs a functional grid with staggered terraces, harmonizing with District West's industrial aesthetic.

photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects

The new main entrance opens into a spacious atrium illuminated by a sculptural staircase accessing upper floors. Transparency enhances the spaces by visually connecting indoor and outdoor areas to promote interaction and dynamism. According to the architects, an attention to the detailing of the wooden elements and connections contributes to ensuring a flexible, high-quality work environment.

photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects

The choice of wooden construction underscores the development's commitment to durability and sustainability, significantly reducing the building's ecological footprint. Additional sustainable features include a fully demountable structure with dry connections for component reuse, paving stone flooring instead of cement screed, and a heat cold storage system to minimize energy demand. 'SMART-designed' office floors adjust climate conditions based on usage patterns, while extensive greenery on roofs, terraces, and surrounding areas are meant to enhance biodiversity, user well-being, and climate resilience.

photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects