Dolores Heights Residence
Matthew Millman
製品スペックシート

エレメントブランド商品名
Standing Seam Metal & Cedar Rainscreen Facade CladdingJames Hardie
HARDIE® PANEL
WindowsWestern Windows
Series 670
TilesMosa
Pedestal SinksBlu Bathworks
Plumbing FixturesGRAFF
Kitchen ChandelierSogni Di Cristallo

製品スペックシート
Standing Seam Metal & Cedar Rainscreen Facade Cladding
James Hardie さんの HARDIE® PANEL
Windows
Western Windows さんの Series 670
Tiles
Mosa さんの
Pedestal Sinks
Blu Bathworks さんの
Plumbing Fixtures
GRAFF さんの
Kitchen Chandelier
Sogni Di Cristallo さんの

Dolores Heights Residence

jones | haydu 建築家 として

Located in San Francisco's Dolores Heights neighborhood, the west-sloping site offers sweeping views over the city and of nearby Sutro tower. This home was a collaboration with Kevin Sawyers of Sawyers Design, who is also part owner of the residence. Kevin and his husband wished to remodel and expand their existing earthquake cottage that had been added onto piecemeal over the years, transforming these awkwardly connected rooms into an open, harmonious space. Given the existing footprint covered much of the lot, the goal was to make the most of the house's relationship to this unique site. 

photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman

The circulation for the site and house is a straight axis, interacting with the building’s forms as they ascend to the main entrance. Continuing at the interior, one’s experience along this axis is always anchored on the downhill end by Sutro Tower, and on the uphill end by a magnificent Monterey cypress tree. 

photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman

The forms of the house nest with each other, highlighted by their material palette of cedar, standing seam metal, and cementitious panels. These forms, along with the interior palette, create rooms within a wide-open plan. The crescendo of forms occurs at the front, nodding to quintessential San Francisco vernacular architecture. An “inverted" Bay window box cantilevers eight feet from the facade highlighting three experiences of the “urban forest”. Below is an exterior fire pit for the forest floor. Inside, the box frames a view of the “trunk” level. Above, a roof deck extends the living room, allowing an experience of the “canopy” level. At this deck the backdrop is that almost child-like expression of home, a gable.

photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman

Team:
Architects: jones | haydu 

Other Participants: Sawyers Design

Photographer: Matthew Millman

photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman

Materials Used:

Facade cladding: Standing seam metal, cedar rainscreen, Hardie panel

Flooring: Mosa tile, Tulip wood floors

Doors: See below, custom interior

Windows: Western Windows Systems, Series 670

Roofing: Standing Seam Metal Roof

Interior lighting: Sogni Di Cristalo (chandelier at kitchen)

Other: Graff plumbing fixtures, Blu bathworks pedestal sinks, Umili cable railing 

Caption
Caption
Caption

でストーリーを読むEnglishPortuguêsEspañolFrançaisItalianoDeutsch

プロジェクトクレジット
Project Spotlight
Product Spotlight
ニュース