Filtered Frame Dock
Charles Davis Smith

Filtered Frame Dock

Matt Fajkus Architecture 建築家 として

This dock is a structure that negotiates between the realms of land, water, and sky by framing one’s experience and understanding of the natural environment, above, along, and in the water. Located at the base of a steeply sloping ravine with leads to a residence elevated above the water, the dock is intentionally crafted as an integrated component of the overall site conditions.

photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith
photo_credit Charles Davis Smith
Charles Davis Smith

An instrument for light and ventilation, the structure is calibrated to provide a comfortable balance of sun and shade, shelter, and breezes throughout the year. The perforated screen and roof geometry were calibrated to attain the client’s desire to have fifty percent sun and fifty percent shade throughout the year. On the equinox, light and shadow are perfectly balanced. As the seasons shift, the dock provides greater shade during the heat of the summer and welcomes more sun during the cooler winter months.

The mild steel roof composed of two triangular planes is optimized for articulating views to and from the site and modulating direct sunlight exposure. The perforated stainless steel screens on the north and south facades provide structural reinforcement for the frame while filtering sun, breezes, and views.

photo_credit Leonid Furmansky
Leonid Furmansky
photo_credit Leonid Furmansky
Leonid Furmansky

Sensory experiences are both articulated by and inherent in the relationship between the dock and its natural context. Familiar and comfortable materials such as hardwood and natural stone are used in combination with the dock’s steel frame which is designed and treated to last in the marine environment, enduring its fluctuating environmental conditions. The steel structure and screens are deliberately accentuated and refined to provide dappled light and shade while reflecting ambient light and the warm tones of the surrounding wood, stone, water, and natural vegetation.

photo_credit Leonid Furmansky
Leonid Furmansky
photo_credit Leonid Furmansky
Leonid Furmansky

Team:
Architect: Matt Fajkus Architecture 
Architecture Design Team: Matt Fajkus, David Birt, Ian Ellis 
General Contractor: Risinger Build
Structural Engineer: Smith Structural 
Photography: Leonid Furmansky, Charles Davis Smith, MF Architecture

photo_credit Leonid Furmansky
Leonid Furmansky
photo_credit MF Architecture
MF Architecture

Material Used:
1. Delta Millworks: Fine Grain Douglas Fir, Accoya
2. Big Ass Fans 
3. True Appliances 
4. Taper-loc: Glass Railing
5. Construction System: Metal
6. Finishes: Metal, Wood

Caption
Caption
Caption
プロジェクトクレジット
製品スペックシート

エレメントブランド
Delta Millworks: Fine Grain Douglas FirAccoya
メーカーBig Ass Fans
Glass RailingTaper-Loc
製品スペックシート
Delta Millworks: Fine Grain Douglas Fir
Accoya さんの
メーカー
Big Ass Fans さんの
Glass Railing
Taper-Loc さんの
Products Behind Projects
Product Spotlight
ニュース