Himawari Nursery School
Masaki Hamad (KKPO)
製品スペックシート

エレメントブランド商品名
Outer wallsAccoya
WindowsLIXIL
Oil PaintPlanet Japan co.Ltd
FlooringTokyo Koei Co., Ltd.
Pendant LightYamagiwa

製品スペックシート
Outer walls
Accoya さんの
Windows
LIXIL さんの
Oil Paint
Flooring
Pendant Light
Yamagiwa さんの

five wooden house-shaped volumes compose himawari nursery school in tokyo

AKAIKE TOHYAMA ARCHITECTS Architect として

-Zoning to create interaction among different age groups

This is a relocation and new construction project for a nursery school in Musashimurayama City, Tokyo. The area has a generous atmosphere, with residential areas spreading out toward the Musashino Plateau and Sayama Hills. The previous building was a two-story RC structure, and children's activities were divided between the upper and lower floors. For the new building, the client wanted a one-story wooden structure in order to enrich the interaction and experiences of children of different ages. By placing the nursery room, hall, and other childcare functions on the first floor and the reception desk and other staff functions on the second floor, the zoning was designed to prevent the division of children's activities and create an environment that facilitates interaction among different age groups.

-The entire site is a "playground" that allows children to walk around both inside and outside.

photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)

Due to the requirement for a one-story wooden structure, the number of bicycle parking spaces, the required childcare area, and the site conditions, it was anticipated from the beginning of the design that the school yard would be compact. Rather than creating a single large playground, small playgrounds were scattered throughout the site. Specifically, the volume of the necessary rooms was dispersed and the "playground" was scattered around them, creating a plan with a circulation system that gently connects the inside and outside. The aim was to create a nursery school where children can spend their time freely by expanding their sphere of activity throughout the entire school. The plan was designed to stimulate the five senses and create a variety of play activities through the use of openings that allow easy access from the nursery rooms and hall, uneven planes, different textures of the yard pavement, and trees that bear flowers and fruit at different times of the year.

-Five wooden houses in the shape of a nursery school

photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)

The height of the flat roof was kept low, and the high ceilings and five house-shaped volumes on the second floor were designed to match the scale of the surrounding detached houses to create a gentle structure that blends in with the townscape. The beams in the nursery and Himawari Hall were designed to be exposed, and the warmth of the wood envelops the space, while each volume has a different structure to give each place its own character. The use of wood not only for the interior of the building, but also for the exterior and walls, creates a warm wooden atmosphere both inside and out, making the preschool building child-friendly wherever it is touched.

-A small volume preschool building and garden

photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)

In order to make the kindergarten blend in with the community, the volume was scattered throughout the site, and the yard was created in the margins of the volume. We proposed a nursery school with a walkway that connects the small garden with an alley-like walkway, allowing the children to walk around both inside and outside. The owner of the project felt that a large yard for sports events was not necessary for daily childcare, and the idea that the yard should be small enough to allow the children to expand their play was the key to this project.

photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸMasaki Hamad (KKPO)
ⒸMasaki Hamad (KKPO)
photo_credit ⒸAKAIKE TOHYAMA ARCHITECTS
ⒸAKAIKE TOHYAMA ARCHITECTS
photo_credit ⒸAKAIKE TOHYAMA ARCHITECTS
ⒸAKAIKE TOHYAMA ARCHITECTS
プロジェクトクレジット
Project Spotlight
Product Spotlight
ニュース
10 public buildings that rely on natural ventilation
23 Feb 2024 仕様
自然換気に頼る10の公共建築物

気候変動という非常事態は、建築設計のあらゆる側面を環境的な観点から見る建築へのアプローチを必要としている。建築物にかかるエネルギー負荷を減らし、より費用対効果が高く、気候にやさしく、持続可能な建築にし... もっと見る

25 best natural wood facade cladding manufacturers
22 Feb 2024 仕様
天然木ファサードクラッディングメーカー25社

外装の木製ファサードクラッディングは、質感のある自然素材で、持続可能性と自然とのつながりを強く美的に主張します。建物外壁の場合、高品質のクラッディング製品は耐久性、耐候性に優れ、最も厳しい気候条件下で... もっと見る