Urban Tree House

NO ARCHITECTURE 建築家 として

Within an iconic tower at the edge of Manhattan’s West Village, we combined two units by first, redrawing all rooms into a cohesive “matrix plan;” and second, inserting a “garden folly” that relates the interior to the adjacent Hudson River Greenway.  A conceptual thread running throughout NO ARCHITECTURE’s projects, the “matrix plan” prevents spatial inefficiency and social isolation by ensuring all adjacent spaces remain interconnected. Billed as a 4-bedroom, 4-bath apartment, the apartment in practice supports multiple programmatic configurations. Rather than “bedrooms,” the more ambiguous term “chambers” more accurately describes their open-ended, user-defined possibilities.

photo_credit No Architecture
No Architecture
photo_credit No Architecture
No Architecture

No longer passive occupants subjected to predetermined conditions, inhabitants actively participate as co-designers who control a system of bespoke “operable walls” that can modulate varying degrees of privacy or connectivity. Massive movable bookshelves, for example, mediate the thresholds between the double-height loft space and its adjacent chambers: one wall hangs from a built-in track, the other rotates 360 degrees. The entire length of a chamber also completely retracts to incorporate the adjacent corridor.  More subtly, this concept of “operable walls” informs the detailing for all doors, which appear as matching, full-height continuations of the Douglas fir paneling that runs throughout. Across these multiple iterations, the architectural question of the “wall” no longer functions primarily as separation, but also—through the added quality of motion—as connection.

photo_credit No Architecture
No Architecture
photo_credit No Architecture
No Architecture

Continuing to interrogate the fundamental nature of “partition,” the installation of a “garden folly” responds to the inhuman proportions found in the newly combined double-height space, which opens to the city through 22-ft tall glass walls on three sides, and takes on the scale of landscape. To reduce this volume without sacrificing the desirable qualities of its light-filled open plan, we inserted two “tree houses” connected by a self-supporting spiral stair. Elevated hammock-like platforms reveal new perspectives, including direct water views otherwise obscured by tree canopy. Negotiating relationships between architecture and nature, one tower aligns with the apartment’s interior walls while the other rotates to face the adjacent park and Hudson River beyond. Like inhabitable diagrams, these installations can be read as two fragments of a 3-D gridded matrix—the timber framework expressing x-, y-, and z- lines of interconnecting spatial relations.

photo_credit No Architecture
No Architecture
photo_credit No Architecture
No Architecture

Team:
Architect: NO ARCHITECTURE
Other participants: GMS, Blueberry
Photography: © Dorothy Hong, © No Architecture, © Jisun Lee (Studio Gumjung)

photo_credit Jisun Lee (Studio Gumjung)
Jisun Lee (Studio Gumjung)
photo_credit Jisun Lee (Studio Gumjung)
Jisun Lee (Studio Gumjung)

Material Used:
1. Flooring: Douglas fir, Dinesen
2. Interior lighting: Akari, Flos

Caption
Caption
プロジェクトクレジット
このプロジェクトで使用される製品
製品スペックシート

エレメントブランド商品名
Interior lightingFlos
AIM, Captain Flint, 265, Akari
Flooring: Douglas firDinesen
製品スペックシート
Interior lighting
Flos さんの AIM, Captain Flint, 265, Akari
Flooring: Douglas fir
Dinesen さんの
Products Behind Projects
Product Spotlight
ニュース