Atelier tao+c transforms old mud and wood house into a labyrinth of bookcases

Atelier tao+c transforms old mud and wood house into a labyrinth of bookcases

17 Jan 2020 News

Atelier tao+c transformed an old house in a remote Chinese village made from mud walls and a wooden structure into a community library, bookstore and hotel. The architects gutted the house by removing the original floors and partitions, and replaced it with a labyrinth of bookcases and stairs that lead to the more private hotel levels at the top.

Su Shengliang

The architects opted for a surprising 1.35 meters height in the upper levels that will only allow visitors to sit or lie low. The levels are split and staggered to create an interesting spatial configuration. The levels are connected with thin metal stairs and invite the visitor to explore.

Su Shengliang

The grid of the bookshelves defines the layout of the building and elements like the wooden windows fit within the grid. The bookcases are made from locally sourced bamboo. Grey brick cladding was used for the exterior and parts of the interior to fit with the building’s surrounding.

Su Shengliang

The building is opened up with corrugated polycarbonate panels towards the public front and closed off the higher and more to the back you go. In this way the exterior is a reflection of the program with open public spaces and more private closed off hotel functions.

Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections