Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

19 May 2022 News

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne du Parc (BNP Paribas Fortis HQ ) building in Brussels is an outstanding example of how concepts of sustainability can be implemented at the early stage of architectural completion.

Cyrille Weiner

Meeting the client’s energy, resource consumption, and structural demands, the project sets high aesthetic, social, and cultural standards resulting in an architectural gem for both the bank and city, enhancing the neighbourhood and providing an inspiring work place for 4,100 people on a total ground floor area of 100,000 m².

Cyrille Weiner

Construction works commenced with a careful floor-by-floor demolition of the old building on site. Thanks to careful material separation and recycling, this careful demolition provided valuable resources in a good example of the circular economy.

Cyrille Weiner

A large underground structure was also reused while the small number of car paring spaces compared to bicycle stands indicated the building client’s commitment to the environment.  The use of the existing underground space as a seasonal heat accumulator together with solar panels on the roof ensure highly efficient operation and an energy balance close to zero. The 5000 m2 roof space also serves as habitat for bees, birds, and a variety of plants. 

Cyrille Weiner

The building’s appearance is defined by the load-bearing supports that mitigate the scale of the building. A polychrome effect is further created with an iridescent green fuchsite granulate sourced through an environmentally optimized transport and processing system. Columns were made using reusable inserts of local wood and the ribbed roof structure ensures an economical use of material.

Cyrille Weiner

Arcades, courtyards and a lift connecting the two parts of the city are publicly accessible, though security concerns and current usage mean that the atrium and sky lobby are not. Inside, the building is designed for flexibility, allowing for a range of uses including health and residential while the ground floor provides space for shops, hospitality and public use.

Related Content
Latest News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

Featured Products
Featured Projects