Bespoke and biophilic Vancouver Penthouse by Leckie Studio Architecture + Design celebrates Vancouver’s views and quality of light

Bespoke and biophilic Vancouver Penthouse by Leckie Studio Architecture + Design celebrates Vancouver’s views and quality of light

27 Jul 2021 News

BOP Vancouver Penthouse by Leckie Studio Architecture + Design is a bespoke and biophilic design that takes strategic advantage of Vancouver’s famous views and quality of light with a layered and balanced design that looks inward as much as it does outward. 

Conrad Brown

The penthouse’s sizable kitchen opens onto a dining area, creating an ideal zone for entertaining. In the living room, modular, multi-directional furnishings resemble landscape formations, supporting guests’ various postures and orientations.

The living room, along with the first-floor office, and second-floor study look onto a lush, glass-walled atrium. This vertical garden forms a spine for the penthouse, extending through the second floor and onto the unit’s roof terrace. 

Conrad Brown

Conceived as a microcosm of the Pacific Northwest rainforest, the centrepiece of the penthouse is a full-size red cedar tree that lends a contemplative and grounding element to the onlooking interiors. The ecosystem surrounding this tree is sustained long term by a “nurse” log, which replenishes the space with nutrients from decay.

Conrad Brown

A second vertical spine is found with a feature half-turn open stair. Leading to the main bedroom suite, the stair features a copper-laced, firefly-like Bocci lighting installation made up of hand-selected, multicoloured glass elements in pink, orange, umber, green, and blue. 

Conrad Brown

Extending the unit’s social areas by nearly 1800 square feet, a large roof terrace, which can be accessed by a personal elevator, extends the unit’s social areas with a custom-designed, stainless-steel hot tub, as well as an outdoor shower, a garden, a kitchenette, and plenty of seating.

Conrad Brown

The interior of the project is characterized by a restrained material palette. Along with the modern, blackened-steel accents that run throughout, millwork in the living, kitchen and bath areas is made of American black walnut. This material is also used for the stair treads. Floors, which feature radiant heating, are made of creamy travertine marble bianco, as are the custom-milled sinks in the bathrooms. 

Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections