CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

27 Nov 2022 News

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas is a multi-family building occupying a longitudinal plot of 30 x 6m and completing one side of its urban block. 

photo_credit Salva López
Salva López

With a total of 900m2 of floor space, the concept is divided into a basement with four floors of apartments above. This includes the main volume at street level, two storeys, and then a setback attic that reduces the overall scale of the building, thereby meeting planning regulations for the neighborhood for height.   The interior of the building is structured around a central vertical core with two dwellings per floor. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

Opposite the property is Casa Gustà, a beautiful modernist property that dates from the early 1900s and forms part of a boundary with a protected environment. 

In response to this context, CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The base of the building, constructed with exposed bricks, aims to connect with neighboring properties and blur topographic differences between the streets. The main volume, finished in a rough-textured beige, breaks up the otherwise weighty volume. A

Above this, the eaves form a light, timeless, classic pavilion.
A modern reinterpretation of the folding shutter adds a touch of wood and warmth to the façade while functionally filtering light into the apartments. Each inhabitant can customize their desired degree of light and privacy. The seemingly disorganized composition of the windows lends a certain urban continuity. 

photo_credit Salva López
Salva López

Rather than resorting to a historicist language,  CA N’Alegre favors a restrained concept with a volume that blends into its surroundings thanks to a choice of materials and a contemporary architectural language.

Related Content
Latest News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

Featured Products
Featured Projects