Custom designed windows shine at the Quarter Glass House

Custom designed windows shine at the Quarter Glass House

22 Feb 2021 News

With a series of stepped levels and angular windows, this extension to an Edwardian terraced house in South West London opens up to a leafy rear garden and optimizes natural light within the new living space. The design by Proctor and Shaw is called the Quarter Glass House, with the term ‘quarter glass’ referencing the custom-shaped triangular side windows on some vehicles. 

Stale Eriksen

The difference in grade between the existing ground floor house and the rear garden is 1.2 meters. To navigate this difference, the extension is designed as a sequence of stepped plateaus that descend slowly into the garden through a series of distinct kitchen, dining and outdoor terrace zones. 

Stale Eriksen

Maximizing natural light and window area, while still maintaining neighbouring residence’s privacy, the wrap-around L-shaped extension employs custom-made, angular windows which allow views to be best oriented with the surroundings. 

Stale Eriksen

The first and largest quarter glass window is positioned above the sliding doors to the garden, drawing in high-level light to the extension. A second quarter glass installation frames a cosy window seat that protrudes out into the garden. A third trapezoidal frameless window offers views into a newly created courtyard/lightwell space between the existing home and the new extension. The fourth quarter glass feature is a large triangular roof oculus set in deeply framed down stand beams. 

Stale Eriksen

The interior of the extension is warm and textured with muted copper and duck egg tones alongside a structural soffit ceiling of Douglas Fir and light grey floor tiles. The floor tiles continue from the interior of the space to the outside patio, highlighting a fluidity between indoors and out. At eye level, a seamless pale pink micro-cement finish is applied as a wall finish and backsplash and feature Douglas Fir floating timber shelves with integrated lighting line the length of the kitchen.

Stale Eriksen

Keeping with the colour scheme, Ikea kitchen cabinetry was customised with light duck egg tone doors and drawers. This cost-effective specification allowed the clients to splash out on a custom copper-topped birch ply kitchen island, copper finishes for the sink, tap and utensil hung rails, along with a grey powder-coated aluminium framed dining table, which was custom designed by the architects. 

Related Content
Latest News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More

Featured Products
Featured Projects