Hanging House integrates country retreat with the local ecosystem

Hanging House integrates country retreat with the local ecosystem

9 Jun 2021 News

Elevated from the natural ground level, Hanging House by Casa Container Marilia is raised from the natural ground level of its site in the Sao Paulo state in Brazil. Surrounded by native trees, windows are at the level of the treetops and balconies blend in with the branches. The earth remains largely untouched, preserving drainage and root dynamics, which were not harmed due to the minimal use of concrete foundations.  

Celso Mellani

The concept is that of a country house integrated with the local ecosystem, placing sustainability and recyclability at the fore. A construction system of recycled maritime containers was thus adopted. In total 80% of materials used in the build come from recycled sources.

Celso Mellani

Common areas of the house include living spaces, leisure areas and balconies. In addition there are two bedrooms and two bathrooms. With no television of wifi, the house offers a disconnection from the digital world and encourages enjoyment of nature and family life.

Celso Mellani

Metal pillars comprise the support of the house. The ‘V’ system provides savings in foundation areas by only requiring a single base for two supports. The foundations are shallow because the weight of the house is relatively light and the ground is firm.

Celso Mellani

A green roof complete with a rainwater storage system minimizes the need for irrigation. This system provides greater thermal comfort inside the house and further integrates the house with nature.

Celso Mellani

The interior is lined with demolition wood. In addition to being recycled, the wood does not require internal paint as it has its own unique finish. Internal doors on the first floor of the house are made of reused plates of the cutouts of the containers, minimizing excess material.

Despite having no air conditioning system the house remains pleasant even on the hottest days. The surrounding tree cover provides shade all day long. Additionally, local winds combine with the wall insulation system and cross-ventilation strategies to provide excellent thermal comfort inside the residence.

Related Content
Latest News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Featured Products
Featured Projects