Kindergarten “Am Schlatt” in Lustenau sees new extension by Bernardo Bader Architekten

Kindergarten “Am Schlatt” in Lustenau sees new extension by Bernardo Bader Architekten

28 Jul 2021 News

Designed by Bernardo Bader Architekten, this new kindergarten wing starts at the northern flight of an existing building and continues as a single-storey structure. Offering a generous sense of arrival, low-lying windows in the access areas create an atmospheric relation between indoors and outdoors. 

Adolf Bereuter

New group areas are situated along a spacious, playful corridor. At the beginning of this sequence of rooms, the dining room, together with the administration rooms, is directed towards the newly created courtyard-like outdoor area, thus forming the social centre of the kindergarten. 
Prefabricated external wall elements allowed for a rapid construction period with visible beams of local wood lending a robust, studio-like character to interior spaces. 

Adolf Bereuter

Each designated group within the building has a directly accessible individual playroom outside, at the transition to the garden. An additional living room and playroom is created using a horizontal awning.  

Adolf Bereuter

While the corridors and side zones are based on the existing room height, the significant elevation of the group and outside rooms creates a new spatial quality. Without trying to ingratiate itself with the existing structure, the project takes over defining architectural elements and develops them further in a playful way.

Adolf Bereuter
Related Links
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections