Landmark Lausanne Football Stadium displays a generous folded geometry

Landmark Lausanne Football Stadium displays a generous folded geometry

24 Feb 2021 News

With a welcoming and dynamic geometry, this new football stadium by :mlzd Architects is located in the northern part of Lausanne. In its angled position, it forms the entry point to a new sports campus made up of nine football pitches, an athletic facility and a training centre.

Ariel Huber

Intended exclusively for football matches and major events, the stadium’s distinctive structure serves as a landmark. It was carefully designed to consider the spectator experience with steep stands bringing spectators close to the action on the pitch and a low roof amplifying the background noise of chanting fans.  

Ariel Huber

The folded corners of the design are a response to the confined space on the site and further encourage a generous free flow of visitors around the building at ground level – thus helping to link the stadium square to its surrounding context. Further, the geometry provides a covered public space and a dramatic sense of entry where initial glimpses of the pitch are revealed.

Ariel Huber

The distinctive shape of the folded corners also plays a role in the building’s statics as the corners exert tensile stress on the ring girders running on the top edge of the stadium. In the plinth area, the four corners are linked by a single-storey concrete band that visually separates ancillary functions, such as catering and lounge zones, on the ground floor.

A walkway connecting the four corners of the building is also formed by the tensioned girders. The change in structure, from heavy concrete below to the slender steel above highlights the walkway architecturally. The walkway is also positioned to provide breathtaking views over the City of Lausanne, Lake Geneva and the Alps.

Ariel Huber

Inscribed within the outer shell is a second, inner shell, shaped by the geometry of the stands. ‘Mouth holes’ cut out of the stands provide access to the innermost zone. The space between the two shells is like a resonance box, amplifying the happenings on the pitch.

Ariel Huber

Outside, the geometry of the beams and the underside of the stands dominate the stadium on three facades. The west side, by contrast, houses the main stand with its specific uses. Various cloakrooms, press and VIP zones are visible over the three floors through a filigree glass skin. The gentle creases between the vertically configured strips of glass create fragmented reflections that break up the vast scale of the building.

Related Content
Latest News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Featured Products
Featured Projects