Luigi Rosselli angles multi-leveled house precisely to optimize ocean views

Luigi Rosselli angles multi-leveled house precisely to optimize ocean views

24 Feb 2020 Materialization

Embedded into the irregular geology of the site, this Luigi Rosselli designed home overlooks the Pacific Ocean from its vantage point in the East Sydney Suburbs. The angles of the multi-leveled house are precisely determined in order to optimize ocean views for the occupants, while respectfully ensuring sightlines of the adjacent residents are not impacted.

© Nicholas Watt

The ground floor is made up of rammed earth and sandstone, forming a solid base within the rock surrounding. Inspired by the form of a tall ship, the upper floors reach outward to the horizon.

© Nicholas Watt

On the uppermost level, a prominent glass window mimics the bow of a ship and lets in panoramic views from Bronte Beach to the world-famous Bondi. The use of panoramic windows is balanced with the incorporation of recessed patio spaces that capture cool ocean breezes.

© Nicholas Watt

Another feature element is the central stair. Linking the garage to the main living areas on the top floor, a lift at the core ensures the livability of the house for multiple generations. Rather than concealing the lift, the design celebrates its inclusion, containing it within a translucent glass block walls. The result is similar to that of a lightwell that illuminates the experience of ascending and descending.

© Prue Ruscoe

Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections