LUO studio transforms an idle construction site into a dramatic new office building

LUO studio transforms an idle construction site into a dramatic new office building

21 Mar 2020 News

Located at the entrance to a scenic mountain area, LUO studio designed this new office for the Wudang Mountain Tourism Economic Zone. Time was key, as the office needed to come into existence as soon as possible to provide key services for villagers. LUO studio thus recommended the use of an idle residential plot along the main road as making use of an existing foundation and existing ground floor structural columns could save both time and money.

Credit: Jin Weiqi

In order to make use of the existing foundation, the load of the new building was based on the originally planned construction of a three to four-storey house. A layer of concrete was precast on the ground beams, resulting in a level that is about one meter higher than the sidewalk (which is typical of foundations in the area).

Credit: Jin Weiqi

The 3.2 meter high columns were retained with post-reinforced steel bars positioned at the top of the columns to allow for further welding of steel components. Throughout the process, any damage or alteration to the original structure was avoided.

Credit: Jin Weiqi

After analysis, LUO studio decided to carry on further construction with wood, reducing the load as compared to originally anticipated materials such as concrete brick, earthen wall, and steel. Further to this, wood structure components could be pre-fabricated and assembled, helping to shorten construction time. Walls are enclosed with masonry, while daylight floods the interior thanks to large French glass windows and a spectacular 15m skylight.

Credit: Jin Weiqi

In summary, the fast construction time was ultimately achieved thanks to the overall coordination of design and construction phases, the use of prefabricated construction components and finally, avoiding non-standardized parts as much as possible.

Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections