OMA challenges the typical resort typology that highlights exclusivity with a new Bali hotel that opens up to the public

OMA challenges the typical resort typology that highlights exclusivity with a new Bali hotel that opens up to the public

12 Feb 2020 News

OMA opens up Potato Head Studio to the local community with the implementation of an open ground floor for cultural events and a public sculpture park on the roof. The architects designed the resort with the Indonesian context in mind. The open ground floor and a raised private gardens on the first floor reference traditional Balinese courtyards.

© Kevin Mak, courtesy of OMA

The façade design was inspired by the Balinese Tika calendar, with its typical cross and round shaped symbols on a grid that mark the correct time for festivals and rituals. Local craftsmen created the textures on the concrete walls.

© Kevin Mak, courtesy of OMA

OMA’s Managing Partner David Gianotten explains: “The essence of Bali lies in interaction between different cultures. Our design for the Potato Head Studios offers both private guest rooms and facilities, and public spaces to encourage exchange between different kinds of users. It challenges the typical Balinese resort typology that highlights exclusivity.”

© Kevin Mak, courtesy of OMA

The open ground plane sets the stage for curated cultural events and daily leisure activities welcome to all visitors. A floating ring lifted by Corbusian pilotis houses the private guest rooms and facilities including an exhibition space and sunset bar. The roof is accessible through a public route that leads along restaurants, pools and spas to a sculptural park.

© Kevin Mak, courtesy of OMA

OMA opens up the Balinese resort for public engagement rather than private consumption. It is a new kind of space where hotel guests mix with the local community in an experiential exchange.

Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections