Parallect Design layers curves and flowing wooden notes to create this audio bookstore in Suzhou

Parallect Design layers curves and flowing wooden notes to create this audio bookstore in Suzhou

21 Jan 2023 News

Set within the East Tai Lake ecological tourism resort in Wujiang, Suzhou, Jiangsu province, the audio bookstore designed by Parallect Design blends local characteristics with the existing structure to strengthen the cultural theme design and planning. 

Caption

The audio bookstore is a physical platform delineating the stories and cultural landscape of the East Tai Himalayan Lake. The project comprises a technology-based exhibition hall and a “Hui” living room, separated by a large sand table. The austere feel of technology is balanced by the warm wood grain and the rich environment of cultural stories. 

Caption

The design concept takes inspiration from the flowing ripples of lake bay. An amalgamation of waves and curvy lines completes the exhibition space. The hall consists of a circular part which functions as a small sound creation theatre with a movable screen area and a large chamber outside comprising an entrance bar, an audio library, a lounge area, and a cultural creation showcase. 

Caption

The various spaces flow into one another, creating a sense of movement and encouraging visitors to meander through the area. The entrance bar features a ripple grille with a built-in display function to adapt to the sloping facade of the building. 

Caption

The element of water forms the foundation of the design, creating an organic space made of rippling grilles. The main hall showcases several multi-functional tables that can be used as seating, a tabletop, and a display.

Caption

Therefore, every design detail echoes the visual and auditory experience of the lake, from the audio-visual creations to the bespoke product displays. 

Caption
Related Content
Latest News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

Featured Products
Featured Projects