Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

21 Jan 2022 News

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic is a family dwelling and retreat from urban life for a nature-loving young couple. The entire 141 m2 of habitable, custom-made space, was built within the strict site restrictions. 

Athina Souli

The 6m slope difference across the site lends itself to a low, humble, stone-like appearance that blends with the village neighbourhood on the street side of the site, which then expands into a two-level construction on the garden side. 

Athina Souli

A comfortable ramp representing the public area of the building forms the entrance to the home. Generous openings to the outdoors, including an observation platform space, allow the family to star-gaze or appreciate distant views of the sea. Additional openings in the roof, as well as the southwest and northeast building elevations, improve natural light and ventilation. 

At the garden level, perforations in the slab give a cave-like atmosphere to private areas including bedrooms, bathrooms, and a guest suite. Direct access from these places is generated with two courtyards that also serve as contemplation spaces. 

Athina Souli

Natural materials specified for the exterior and interior are inspired by the industrial feel of the traditional stone stables of the region. Reclaimed local stone was used alongside new, grey roof tiles, black aluminium façade window frames, washed-wood handmade shutters, black metal railing, white-oil treated OSB, and cement mortar in two differing shades. 

Athina Souli

Finally, a separate stone and metal construction that features a variety of Mediterranean plants offer a place to experience cooking and dining ‘al fresco’. On the southwest section of the metal construction, a solar vacuum tube was specified to avoid solar panels on the roof of the main building. 
In line with contemporary sustainably standards, the architects note that the house played a major role in the 2020 pandemic situation with the home providing safety and comfort that was more difficult to achieve in the dense Athens urban fabric. 

Athina Souli
Related Content
Latest News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More

Featured Products
Featured Projects