Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

7 Dec 2022 News

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low carbon and circular design through meticulous carbon accounting and an inventive approach to the reuse of materials. Located on the 8th floor of Seattle’s historic Norton Building, the completed project achieved an estimated 65% carbon reduction compared to a typical remodel of an empty shell. 43% of this reduction comes from the salvage or reuse of existing materials—the remainder of the savings comes from the specification of low-carbon options.

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

Collaborating with a broader team of local fabricators, vendors, contractors, and clients, the architects carefully searched for repurposed materials that would otherwise end up in the landfill. These efforts resulted in a reception feature wall made entirely of wood offcuts from local manufacturers, a glazed entry composed of glass salvaged on-site, and a custom conference room tabletop made from a fallen tree in a nearby neighborhood of Seattle. 

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

Other measures included retaining still functional materials wherever possible such as existing carpet tiles and as many of the existing partitions. Every existing material was cataloged and tracked to maximize reuse on-site or elsewhere.

Alongside this, new accents in shades of blue that harmonize with Hines’ iconic brand red are located strategically throughout the space. New spaces in line with modern office concepts include additional conference rooms, breakout spaces, a kitchenette for staff, and a sizable communal work area. 

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

In addition to sustainability goals, the project also sought to reach out to the surrounding community. For example, insulation from demolished partitions was donated to local rebuilding efforts resulting from a recent regional floor. Further, feature artwork comes from ArtLifting, a platform for artists that have been traditionally underrepresented in the art world.

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

Regarding the project, Jennifer Chen, Principal at LMN Architects, says: “The Hines Seattle Headquarters is the next step after our recent and extensive research on the embodied carbon impact of cyclical interior renovations. Knowing the significance of our impact led us to examine and reconsider how we practice, and what we can do to further mitigate the amount of carbon the building industry generates. The collaboration with Hines and Sellen Construction towards this common goal has been extremely rewarding, and we are proud of what we have accomplished together with our team.”

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider
Related Content
Latest News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

Featured Products
Featured Projects