Residence for Students in Sceaux combines different program uses within a friend, bright and unified architectural whole

Residence for Students in Sceaux combines different program uses within a friend, bright and unified architectural whole

21 Jul 2021 News

Friendly, open, and bright, the diverse program of the Residence for Students in Sceaux by CoBe Architecture et Paysage and SPLAAR brings a new dynamic to the city central district. The project comprises two different programs: 2 nurseries of 44 cradles and a residence of 110 student housing units. The architectural whole unites the program uses while specifically addressing the three surrounding public spaces being Sceaux Station, the western portion of Albert 1er Street, and the footbridge.

Luc Boegly

Nursery Program

Situated on the ground floor, or the base of the building, the nursery structures makes the most of the natural slope that surrounds with an enclosed garden dedicated to children bordering the site on its southern edge. The nursery offers comfort and security to the staff, children and their parents, whether in the vicinity of the two nurseries, inside or outside in the private garden, by utilising a functional one-storey configuration.

Luc Boegly

The two entities of 44 cradles each are accessible from Albert 1er and from a generous hall that directs on both sides of the common space to an inner street that connects all the premises. A curtain wall made of wood and aluminium envelops the central building.

 

Student Residence Program

The student residence program is located on the floor above. Split into several volumes that mimic individual houses, gaps between the volumes host gardens which provide not only amenity space but allow sunlight through to Albert 1er Street.

Luc Boegly

In its housing part, the project seeks to offer individual and collective living qualities, as well as variable and adaptable living and comfort spaces.

Luc Boegly

The organization of housing units has been designed to facilitate the distribution of spaces with a horizontal inner street connected to staircases. The common spaces are grafted to the "inner street" which dialogues directly with the street.

Luc Boegly

Access to the 5 houses is through the common hall where the reception is located. The hall and the bike room are directly connected to the street and the square created in front of the entrance of the RER station. The student rooms are oriented either to the South towards the railway hillside, or to the North with a view towards the surrounding landscape. The simple accommodations have a kitchen area integrated into the entrance to offer a more comfortable and adjustable living room. Seven duplexes are located in the attics, which create variation on the façade, thanks to a double-height in the living rooms.

Luc Boegly
Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections