Terrazzo-printed residence blends past and present

Terrazzo-printed residence blends past and present

22 Jan 2023 News

In Bangkok, Thailand, a young couple purchased a small 20-year-old existing house at a reasonable price. Located in a dense neighborhood, the property is surrounded by different houses, without a fence to separate one home from another. The clients were mainly concerned with modernizing the house, particularly the living area, main bedroom, and car park, within a limited budget.

photo_credit Rungkit Charoenwat
Rungkit Charoenwat

The interior space of the existing house was quite small, with short four-meter spans. This left a relatively large, open space from the property line, with only one parking space.

Rather than renovating the old house, which architects EKAR anticipated could exceed budget while still failing to yield the desired results, the architects focused on designing a new space for parking while adding functional space above the existing house.

photo_credit Rungkit Charoenwat
Rungkit Charoenwat

Modern yet harmonizing with the surrounding context, the new build comprises different box-like components that generate separation and combine functional spaces. The non-alignment of the solid box-like volumes provides rhythm and void space that allows natural light to penetrate the courtyard.

At ground level, the parking extension functions as a fence, creating a sense of separation for the site.

photo_credit Rungkit Charoenwat
Rungkit Charoenwat

One of the primary materials used for the existing house was terrazzo, widely used in Thai architecture dating back to the 1970s. The architect wanted terrazzo for the new volumes, including their exterior. However, terrazzo is challenging to apply vertically and easy to stain, making it less than ideal for exterior use. As an alternative, the outer volumes of the home are clad with a terrazzo-printed pattern. The seams of the tiles, wide/narrow, large/small, add an element of expression while showcasing the potential of printed tiles.

photo_credit Rungkit Charoenwat
Rungkit Charoenwat

In summary, the residence blends past and present, respecting the existing 1970s vibe while fully responding to the client’s requirements.

Related Content
Latest News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

Featured Products
Featured Projects