The house recast by Studio Ben Allen explores the potential of pigmented concrete

The house recast by Studio Ben Allen explores the potential of pigmented concrete

11 Oct 2021 News

The House Recast by Studio Ben Allen explores the potential of one key material – pigmented concrete. Located in London, the house experiments with concrete not just structurally but also as an architectural finish. The concept draws inspiration from surrounding Victorian architecture, which is characterized by decorated and patterned load-bearing brick.

French + Tye

The striking interiors feature pigmented green concrete columns and beams that provide a sharp contrast against salmon coloured walls. Architectural elements from stairs to counters, floors to sinks, benches to bathtubs to washbasins are all finished with pigmented concrete.

French + Tye

Alongside this, louvred vaulted ceilings introduce natural light from above into the kitchen and bathroom areas while a new double height volume connects the ground floor level with a mezzanine above.

French + Tye

The light that enters through this volume filters deep into the house while additional insertions result in similar feeling of light and spatial connection between interior spaces.

French + Tye
Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections